JAM 2024 – BISAMKIEZ – projekat Ivana Marovića 29. 04. u KIC-u

Crnogorski kompozitor i instrumentalista Ivan Marović promovisaće svoj novi bend “Bisamkiez” ( Bizamkic) sa kojim je objavio debi album pod nazivom “I dreamt that I had done it, I awoke to find it true”. Koncertna promocija albuma je dio programa 17. izdanja festivala Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori – JAM 2024.

O svom novom projektu Ivan Marović je zapisao:

“Bisamkiez je moj autorski projekat/bend, sa kojim sam realizovao svoje ideje koje su se skupljale tokom poslijednjih nekoliko godina. Taj materijal je uokviren debi albumom pod nazivom “I dreamt that I had done it, I awoke to find it true”.

Osnovne ideje, melodije, harmonske promjene, su potekle od mene, ali koje sam uz veliku sviračku i aranžersku pomoć Tina Džaferovića na kontrabasu, Blaža Tatara na bubnjevima i Lune Kostadinović na violini, uspio da pretvorim u kompletne kompozicije. Na jednoj od numera gostuje i klarinetista Stefan Pavićević.

Iako živim u Berlinu, odlučio sam se da ovaj materijal realizujem sa svojim starim znancima iz Crne Gore, i Tinom koji živi u Beču, koga sam upoznao davno na džez seminaru u Grožnjanu, u Istri. Ono što je svima njima zajedničko, i što je razlog zbog čega sam ih pozvao da učestvuju u ovom projektu, je to što i pored džezerskog iskustva, posjeduju senzibilitet i za druge muzičke žanrove kojih se ovaj materijal mjestimično dotiče. Takođe mi je vrlo važno bilo da se materijal snimi u opuštenoj i prijateljskoj atmosferi studija “Pejović Guitars” na Cetinju.

Muzika je u svojoj osnovi džez, prisutan je značajan udio improvizacije, ali se stilski igra i sa žanrovima kao što su surf-rock, psihodelija 60-ih, post- rock, itd.

Album je koncipiran da se sluša u cjelini, redoslijed kompozicija posjeduje određenu dramaturgiju, te smjenjivanje različitih ali komplementarnih atmosfera i emocija daje svrhu stilskom eklekticizmu koji je možda i glavna osobenost materijala.”

Ivan Marović se školovao u Kotoru gdje ga je primijetio istaknuti jugoslovenski kompozitor Vojin Komadina, koji mu kasnije bio mentor. Studirao je kompoziciju i klavir na Muzičkoj akademiji Univerziteta Crne Gore. Usavršavao se u inostranstvu prateći majstorske časove iz oblasti kompozicije, džez klavira i filmske muzike. Festival Kotor Art ga je više puta angažovao kao kompozitora, te je napisao djela za gudački orkestar i duvački kvintet.
Sa svojim autorskim projektima i bendovima snimio je više albuma džez muzike, kao i ostalih žanrova. Pored toga, bavi se aktivno primijenjenom muzikom. Dobitnik je više nagrada za svoj pozorišni i filmski angažman, na domaćim i inostranim festivalima.

Važniji projekti Ivana Marovića su: Baltazar – live at the KIC Budo Tomović 2011; Iskra Besamrtna – za gudački orkestar i naratora 2013; Baltazar – Najvažnija soba 2014; Kotor 1979. za gudački orkestar 2019; Karneval u magli – za duvački kvintet 2021; Connection 3 – live at DODEST 2022; Bisamkiez – I dreamt that I had done it, I awoke to find it true 2023. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content