Manipulacija – odnos koji ruši vaše samopuzdanje

Aleksandar Jerotić, Foto: Privatna arhiva

Nijedan odnos u kom učestvuju ljudi nije izopšten od manipulativnih radnji, jer dok god imamo manipulativnu osobu, imaćemo i manipulaciju, pa nijesu rijetki primjeri manipulacije u vezi ili braku. Sagovornik iz NVO Pandora, Aleksandar Jerotić se osvrće na pogubnost odnosa vašeg braka ili veze, ako je jedan od partnera manipulator, ipak postoji rješenje, iako je situacija izazovna.

Manipulator u vezi ili braku će prije svega umanjivati vaša dostignuća i uspjehe, ponašaće se krajnje ravnodušno a učiniće da se osjetite krivim zbog vaše radosti. Ako se dogodi da ste pozitivno ishodovali na poslu, dobili unaprijeđenje, višu platu i srećni ste se vratili kući, manipulator će umjesto podrške i dijeljenja sreće, podijeliti vam kritiku, negativan komentar, sumnju ili će situaciju izvrnuti na način da vam pokvari raspoloženje. U našem primjeru sa povećanjem plate kao odgovor manipulatora dobićete nešto poput: sada kada imaš veću platu možeš preuzeti više troškova na sebe, ili mislio sam da već godinu dana radiš na tom položaju?

Partner manipulator će uvijek biti u pravu za sve a vi ćete biti ti koji griješite. Zapravo manipulator će učiniti da osjećate krivicu što ste ,,gori” od njega i što stvari drugačije radite od njega. Ako ipak pokušate da mu objasnite da ne radite ništa pogrešno i desi se konflikt, vi ćete biti jedini optuženi za agresivnost i za nemogućnost za podnošenje krivice.

Sreća, šta je to? Manipulator neće biti srećan zbog vaše sreće on će se truditi da učini da vam raspoloženje pokvari, vještački će stvoriti okruženje koje generiše tugu, usamljenost, negativnost, sumnju u sebe. Ako bi smo sebe testirali došli bi do zaključka da kada nijeste zajedno – srećni ste, ako ste zajedno vaše raspoloženje se pogoršava. Brak ili veza sa takvom osobom je u suprotnosti čemu vi težite – srodnoj duši. Preispitajte sebe da li je to zaista vrijedno ulaganja i truda u vezu i da li je potrebno da vam baš on ukrade srce?!

Patrner manipulator će vas kritikovati za bilo koju odluku koju donesete, vas će učiniti da se osjećate glupo. Manipulator će željeti da se isključivo oslanjate na njega a provođenje vremena sa takvom osobom će dovesti do toga da počnete da osjećate sumnju u sebe u svoje postupke i odluke, jer bilo koje njegovo kitičko i osuđujuće ponašanje će opravdati dobrom namjerom i naravno produbiti sumnju u vas same. Vaša djela i preduzete radnje će naići na salve negativnosti i kritika, u njegovim očima vi ćete pogriješiti zbog čega će vas stalno osuđivati.

Manipulator u vezi ili braku će se potruditi da vjerujete u potrebu za njegovim odobrenjem, vi više ne vjerujete sebi a osjećate se da neke stvari ne možete ispraviti bez njegove pomoći, naravno pošto  partner ne vjeruje da vi možete nešto postići i uraditi, zašto biste onda vi vjerovali u sebe? Ovo ponašanje ide za tim da vas konstantno ispravlja, procjenjuje svaki vaš postupak, baca sumnju na svaku radnju, vi postepeno dolazite do nivoa kada mu vi prenosite svaku vašu odluku,  počinjete da dijelite sa njim svaku vašu misao, od njega počinjete tražiti odobrenje i ocjenu. Uticaj manipulatora može biti poguban po vaše samopouzdanje posebno ako ste u dugoj vezi sa manipulatorom a dinamika odnosa može uzrokovati puno emocionalnih trauma.

Kakva je komunikacija sa manipulatorom?

Iskrenost u komunikaciji sa manipulatorom na žalost ne pomaže, prema riječima našeg sagovornika, bila šta što izjavite, izgovorite, može biti izokrenuto iako su činjenice na vašoj strani. Oni se u suštini pretvaraju i kada rade nešto za vas. Ako manipulatora zamolimo da nam učini uslugu oni će gotovo uvijek pristati ili će se prije toga sami ponuditi, ali će vam dati određeni broj neverbalnih signala koji će vam sugerisati da ipak ta usluga neće biti realizovana. Ako bi smo manipulatora upitali da nam potvrdi da li će biti učinjena usluga ili da izrazite svoju sumnju da ipak neće biti učinjena, manipulator će svaku vašu primjedbu učiniti nerazumnom. Ukoliko je manipulator pristao da vam učini uslugu najbolje bi bilo da ga natjerate da ispuni obećanje, a ako ne ispuni, sljedeći put ga natjerajte da prizna da neće nešto učiniti, a eventualni njegov teatralni nastup spriječite naprimjer izlaskom iz prostorije.

Manipulatori djeluju destruktivno po vas pa vam se čini da je najbolje rješenje da počnete preispitivati sopstveni razum ali i počnete voditi bilješke. U situaciji kada počinjete preispitivati sebe, stručnjak iz NVO Pandora kaže da ste već u klopci manipulacije, jer manipulator je fantastičan stručnjak u izvrtanju činjenica, opravdavanjima, racionalizacijama, i izvrtanjima stvari iz crnih u bijelo. Ali vođenje bilješki može biti djelotvorno u odnosu sa manipulatorom jer uvijek se možete pozvati na zabilješku i on neće imati tada motiv za izvrtanjem činjenica, već ga na taj način možete čak i uplašiti.

Manipulator rijetko kada govori o sopstvenim željama i potrebama, jer zapravo sve što im je potrebno uzimaju kroz svoje manevre. Manipulator se može ponašati i kao žrtveno jagnje, pa će vas natjerati da preuzmete njegove obaveze i poslove, kada to učinite slijede izjave poput onih: ne, nije trebalo, ne neočekujem da to uradiš umjesto mene, tako da bi u ovakvoj situaciji najbolje bilo da izbjegnete manipulatorovu klopku i da mu kažete kako vjerujete u njega i vjerujete da će on samo moći to da uradi i postigne.

Rješavanje problema za manipulatora, nije nikada direktan način, jer on svoje probleme rješava iza leđa a druge oko vas instruiše da kažu ono što oni ne bi za vas rekli. Ponašače se po sistemu ,, jedno priča, drugo govori“, opet ako se skrene pažnja na takvo ponašanje budite sigurni da će naći dobar izgovor zašto je to baš tako. Ako se desi da manipulatora prozovete ubrzo ćete vi postati krivac, a napori da dokažete suprotno će biti veliki. U slučaju kada je bijesan ili tužan manipulator je odličan u animiranju ostalih da ga učine srećnim, jer tada ste vi njegov spasitelj koji će za njega i umjesto njega sve raditi kako bi ga oraspoložili.

Poštovanje obećanja i dogovora ne postoje kao što ne postoji ni preuzimanje odgovornosti za postupke, jer za njihove postupke i ponašanja ste zapravo vi odgovorni. Način na koji vam se manipulator približava je da dijeli intimne informacije kako bi pomislili da je u pitanju ranjiva, emotivna i senzitivna osoba, ali nažalost ranjivosti i emocionalnosti kod njih nema. Najčešće se emocionalna manipulacija javlja kod histrioničnog, narcisoidnog, graničnog antisocijalnog poremećaja ličnosti i zato se manipulacija stavlja nerijetko u kontekst nekog šireg poremećaja ličnosti.

Da li je korisno ukazivati manipulatoru na njihove postupke i ponašanje? Nažalost nije od velike pomoći ukazivanje na postupke i neispravnosti jer ih vaše ukazivanje neće natjerati na promjenu, neće se time zamarati jer nihova glavna premisa je udovoljavanje sebi, a ne vama, jer ako vi ne želite njima udovoljiti, lako će naći drugog.

Kako se možemo samozaštiti?

Jerotić navodi da je najbolje da učimo od svog partnera kao i da zamislimo sebe sa takvim ponašanjem, vjerovatno neće biti ugodan osjećaj. Ako bi se ono iskombinovalo sa vašim karakternim osobinama onda ono ne bi bilo tako loše.  Jako je bitno da druga strana (žrtva) nauči da ispoljava svoja osjećanja da pokaže ljutnju i da nauči da uspostavlja granice. Takođe je bitno da ako imamo jednog inertnog ili neodlučnog partnera i drugog koji je sklon kontroli oboje trebaju učiti jedno od drugog, jer jedan se treba potruditi da stane iza svojih riječi i izrazi svoje mišljenje a partner sklon kontroli nauči da povremeno izgradi kontrolu i izgradi liderske sposobnosti uz građenje dogovora sa partnerom u cilju donošenja zajedničkih odluka .

Da li postoji samostalno rješenje?

Mi smo često nesposobni da osvijestimo naš unutrašnji sadržaj i razloge zašto to baš činimo. Jerotić navodi da je potrebno potražiti stručnu pomoć kako bi mogli spoznati aspekte svoje ličnosti i kako bi se usmjerili ka pronalasku rješenja koje se već nalazi u vašoj unutrašnjosti, tek kada osvijestimo svoj unutrašnji sadržaj možemo reći da se osjećamo dobro u sopstvenoj koži, tada zavisimo samo od sebe ne od drugih i ne od partnera. U zavisnosti da li volite ili ne volite partnera birate da budete sa njim ili ne. Ostaćemo u tom odnosu ako nam prija jer partnera razumijemo, prihvatamo, a zrela ljubav je ništa drugo nego funkcionisanje dvije nezavisne cjeline zajedno. Manipulacija u ljubavi se može činiti kao jednostavno ili prirodno rješenje načina rješavanja problema da se događaji odvijaju na način kako baš vi želite ali je zapravo štetna po vaš odnos.

Naš sagovornik poručuje da vi i vaši najmiliji zaslužujete iskrenu komunikaciju sa puno ljubavi, ako shvatite manipulaciju u vezi preduzmite korake za rješavanje tog ponašanja prije nego se pogorša, ragovarajte o problemima, uspostavite granice i budite spremni otići ako se partner ne želi promijeniti, ističe Jerotić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content