Microsoft postavio rekord, potpisao ugovor od 10 milijardi dolara za otkup zelene energije- gradiće i u Evropi

Izvor: Canva

Izvor:Balkan Green Energy News

Američki softverski gigant Microsoft potpisao je ugovor vredan 10 milijardi dolara koji će mu omogućiti da dobija struju iz preko 10,5 GW novih kapaciteta iz obnovljivih izvora. Izgradiće ih Brookfield Asset Management i njegova kompanija za obnovljive izvore Brookfield Renewable Partners. Ugovor je skoro osam puta vredniji od najvećeg do sada potpisanog korporativnog ugovora o otkupu električne energije (PPA), saopštio je Brookfield.

Petogodišnji ugovor sa kompanijom Microsoft će pomoći firmi Brookfield da izgradi 10,5 GW zelenih kapaciteta između 2026. i 2030. godine, a softverskom gigantu omogućiti da podmiri rastuću potražnju za veštačkom inteligencijom (AI) i klaud (cloud) uslugama koristeći električnu energiju iz obnovljivih izvora.

Sporazum će pomoći da se Microsoft dekarbonizuje dok raste potražnja za AI i klaud uslugama

U saopštenju kompanije Brookfield se navodi da globalni trend digitalizacije i razvoja veštačke inteligencije nastavlja da podstiče rast potražnje za električnom energijom, a da će saradnja pomoći da Microsoft izađe u susret zahtevima svojih korisnika.

Microsoft se obavezao da će najkasnije od 2030. godine pokrivati 100% svoje potrošnje električne energije iz izvora bez neto emisija gasova s efektom staklene bašte.

Novi kapaciteti će se graditi u SAD i Evropi

Sporazum se neće odnositi samo na vetar i solar, već i na nove tehnologije za proizvodnju energije bez emisija CO2, navodi se u saopštenju kompanije Brookfield. Predviđeni kapaciteti će se graditi u Sjedinjenim Državama i Evropi, ali sporazum uključuje mogućnost da se njihov obim poveća te da dođe do proširenja na region Azije i Pacifika, Indiju i Latinsku Ameriku, navodi se u saopštenju.

Brookfield Asset Management upravlja aktivom ukupno vrednom preko 900 milijardi dolara. Brookfield Renewable Partners je njegova kompanija za obnovljivu energiju. Ima 33 GW kapaciteta hidroenergije, vetra, sunca, malih elektrana i skladišta energije u Severnoj Americi, Južnoj Americi, Evropi i Aziji.

Skip to content