Događaji na dan 1. decembar

 1167. – Gornjotalijanski gradovi (između ostalih Milano, Bologna i Venecija), sklopili su Drugi lombardijski savez koji je do 1183. prekinuo vlast rimsko-njemačkog cara Fridrika I. Barbarosse u carskoj Italiji.

 1640. – Portugalija posle ustanka kojim je zbačena španska vlast ponovo stekla nezavisnost. Dvije sedmice kasnije vojvoda od Braganse krunisan za portugalskog kralja pod imenom Žoao IV. Španija nezavisnost Portugalije priznala tek 1668.

1803. – Stupile su u Francuskoj na snagu nove odredba o pravu na rad po kojima su radnici morali imati radnu knjižicu potvrđenu od policije ili gradskih činovnika. S takvim dokumentom, bez koje više niko nije mogao dobiti posao, omogućena je državna kontrola radništva.

1813. – Poslije neodređenog odgovora francuskog cara Napoleona I na mirovne uslove saveznika, Rusija, Pruska i Austrija su se odlučile za invaziju Francuske.

1821. – Dominikanska Republika, koja obuhvata dve trećine istočnog dijela karipskog ostrva Haiti, tada poznatog kao Hispanjola, proglasila nezavisnost od Španije.

1822. – Osnivač brazilskog carstva Dom Pedro krunisan za prvog cara Brazila pod imenom Pedro I.

1835. – Hans Kristijan Andersen objavio svoju prvu knjigu bajki.

1903. – Prikazan prvi vestern film „Velika pljačka voza“.

1906. – U Parizu otvoren bioskop „Omnija Pate“, prva dvorana u svijetu namjenski izgrađena za prikazivanje filmova.

1918. – Odlukom danskog parlamenta Island stekao nezavisnost.

1918. – Ujedinjenjem država Država Srba, Hrvata i Slovenaca sa Kraljevinom Srbijom i Kraljevinom Crnom Gorom, nastala prva zajednička jugoslavenska država Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, kasnije Kraljevina Jugoslavija.

1918. – Provincija Transilvanija, ranije u sastavu Mađarske, odnosno Austro-Ugarske, ujedinila se s Rumunijom. U sastav Rumunije ušao i rumunski deo Banata i još neke pokrajine. Taj datum Rumuni slave kao nacionalni praznik, Dan ujedinjenja.

1925. – U Lokarnu u Švajcarskoj potpisani sporazumi evropskih država o garanciji mira i nepovredivosti granica. Najvažnijim smatra se Rajnski pakt kojim su se Nemačka, Francuska i Belgija obavezale na poštovanje granica, a Nemačka prihvatila demilitarizaciju Rajnske oblasti. Te sporazume prekršio Hitler 1936, kada je okupirao Rajnsku oblast, a potom napao Čehoslovačku i Poljsku.

1941. – Crnogorski NOP odred za operacije u Sandžaku, pod komandom Arsa Jovanovića, izvršio napad na italijanski garnizon u Pljevljima. Posle teških borbi partizani su bili primorani da se, uz teške gubitke, od oko 500 poginulih i ranjenih, povuku iz Pljevalja.

1971. – U Karađorđevu, na sjednici Predsjedništva Saveza komunista Jugoslavije, smijenjen dio rukovodstva Saveza komunista Hrvatske, nosilaca politike tzv. masovnog pokreta. Usljedile čistke u političkim i privrednim vrhovima u Srbiji, Sloveniji i Makedoniji, čime je spriječen pokušaj političkih i privrednih reformi u SFRJ.

1976. – Angola postala članica Ujedinjenih nacija.

1981. – U najvećoj nesreći u istoriji jugoslovenskog vazduhoplovstva, avion „DC-9 super 80“ ljubljanskog „Inex-adria avio-prometa“ udario u planinu u blizini Ajačija na Korzici. Poginulo svih 178 putnika i članova posade.

1988. – Benazir Buto postala premijer Pakistana, kao prva žena na čelu jedne islamske zemlje.

1989. – Mihail Gorbačov kao prvi sovjetski lider posjetio Vatikan i dogovorio se s papom Jovanom Pavlom II o uspostavljanju diplomatskih odnosa SSSR i Vatikana.

1991. – Na referendumu u sovjetskoj republici Ukrajini nadmoćna većina birača izjasnila se za nezavisnost od SSSR.

2000. – Lider Partije nacionalne akcije Vinsent Foks inaugurisan za predsjednika Meksika, čime je okončan 71 godinu dug period vladavine Institucionalne revolucionarne partije. To je bio prvi poraz te partije od 1929.

2001. – U dva napada palestinskih bombaša-samoubica u Jerusalimu poginulo 10 Izraelaca, a u eksploziji autobusa u Haifi ubijeno njih 30. U napadima povrijeđeno preko 200 osoba.

2002. – Za predsjednika Slovenije izabran dotadašnji premijer u više mandata Janez Drnovšek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content