Na današnji dan: Ernestu Hemingveju dodijeljena Nobelova nagrada za književnost

Događaji na dan 28. novembar

 1443. – Iskoristivši lažno pismo sultana Murata II, Skenderbeg je postao gospodar Kroje.

 1520. – Portugalski moreplovac Ferdinand Magelan uplovio u Pacifik, prošavši iz Atlantskog okeana kroz moreuz koji sada nosi njegovo ime.

1830. – U Beogradu na Tašmajdanu u prisustvu kneza Miloša i beogradskog paše svečano je pročitan hatišerif turskog sultana Mahmuda II o autonomiji Srbije. Turci su nakon toga prodali svoja imanja Srbima i napustili Beograd.

 1830. – Vladika Petar II Petrović Njegoš je lišio titule guvernadura Vukolaja Radonjića.

 1912. – Albanija proglasila neovisnost od Osmanskog Carstva.

 1919. – Nancy Astor je kao prva žena izabrana u britanski parlament.

 1920. – U Kraljevini SHS održani su prvi izbori za Ustavotvornu skupštinu. Najviše glasova dobili su demokrate osvojivši 92 od 419 mandata i radikali sa 91 mandatom, a iznenađenje su priredili komunisti sa 50 poslaničkih mjesta. Žene, vojnici i oficiri, kao i pripadnici nacionalnih manjina, nisu imali pravo glasa.

1941. – Crvena armija u Drugom svjetskom ratu izbacila njemačke trupe iz Rostova.

 1942. – U požaru koji je uništio noćni klub “Cocoanut Grove” u američkom gradu Boston poginulo 491 osoba.

 1943. – U Teheranu su u Drugom svjetskom ratu, na prvom zajedničkom sastanku, sovjetski lider Josif Staljin, predsjednik SAD Frenklin D. Ruzvelt i britanski premijer Vinston Čerčil razmatrali otvaranje drugog fronta u Evropi, operacije na istočnom frontu, poslijeratno uređenje Evrope i pitanje Jugoslavije. Dogovoreno je da se Jugoslavija obnovi “u potpunom teritorijalnom integritetu i nezavisnosti, s tim što će pitanje njenih zapadnih granica biti riješeno poslije rata”.

1950. – U Beogradu je osnovan Muzej pozorišne umjetnosti Srbije.

1954. – Ernestu Hemingveju dodijeljena Nobelova nagrada za književnost.

1960. – Mauritanija dobila nezavisnost do Francuske.

1962. – Grupa ustaških terorista napala Predstavništvo FNRJ u Bad Godesbergu, u blizini Bona, koji je tada bio glavni grad Zapadne Nemačke. Ovom prilikom ranjeno je dvoje službenika ambasade – Momčilo Popović i Stana Dovgan. Momčilo Popović, preminuo je 13 dana kasnije u bolnici u Bonu, a potom je proglašen za narodnog heroja Jugoslavije.

 1979. – Novozelandski avion “DC-10” udario u planinu Erebus na Antarktiku, što nije preživio niko od 257 putnika i članova posade.

 1987. – Prilikom pada južnoafričkog aviona “Boing 747” u Indijski okean blizu Mauricijusa poginulo je svih 160 putnika i članova posade.

 1989. – Indijski premijer Radživ Gandi dao ostavku poslije poraza na izborima.

 1994. – Norvežani na referendumu odbili da se priključe Evropskoj uniji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content