Na današnji dan: Veliki antiratni protest Liberala na Cetinju

Događaji na dan 3. decembar

1694. – U Engleskoj usvojen zakon prema kojem će Parlament biti biran svake treće godine.

1906. – Osnovan je italijanski fudbalski klub Torino FC.

1910. – U Parizu prvi put prikazana neonska lampa koju je izumio francuski fizičar Žorž Klod.

1912. – Turska, Bugarska, Srbija i Crna Gora sklopile primirje u Prvom balkanskom ratu. Rat nastavljen 3.2.1913., a novo primirje uspostavljeno 23.4.1913., kada su obnovljeni i mirovni pregovori u Londonu.

1944. – U Atini izbio građanski rat između Vlade, koju je podržavala Velika Britanija, i Fronta nacionalnog oslobođenja. Mir postignut na konferenciji u Varkizi 12.2.1945., kada su se predstavnici Vlade i EAM-a sporazumjeli da plebiscitom bude određen oblik vladavine u Grčkoj.

1962. – Edit Sparlok Sampson stupila na dužnost sudije u opštinskom sudu u Čikagu, kao prva crnkinja na mjestu sudije u SAD.

1962. – Teška magla koja je London prekrivala četiri dana uzrokovala smrt trovanjem sumpor-dioksidom velikog broja ljudi.

1967. – Južnoafrički hirug Kristijan Barnard u bolnici „Grote Šur“ u Kejptaunu prvi put u istoriji medicine izvršio transplantaciju srca. Pacijent Luis Vaškanski potom, sa srcem jedne 25-godišnje djevojke stradale u saobraćajnoj nesreći, živeo 18 dana.

1971. – Počeo indijsko-pakistanski rat zbog Kašmira, završen 17.12. pobedom Indije i odvajanjem Bangladeša, dotad Istočnog Pakistana, u posebnu državu.

1973. – Svemirska letjelica Pioneer 10 poslala prve detaljne snimke Jupitera.

1975. – U Laosu vlast preuzeli komunisti i proglasili kraj 600 godina stare monarhije.

1984. – Katastrofa u indijskom gradu Bhopalu: Istjecanje smrtonosnog plina iz pogona američke tvrtke “Union Carbide” za izradu pesticida usmrtilo je 4,000 stanovnika grada a još stotine hiljda su ozljeđene.

1989. – Posle pada Berlinskog zida u Istočnoj Njemačkoj ostavke podnijeli lider Jedinstvene radničke partije Nemačke Egon Krenc i svi članovi partijskog Politbiroa i Centralnog komiteta vladajuće partije.

1991. – Crnogorska opoziciona stranka Liberalni savez Crne Gore organizovala je antiratni protest na Cetinju. Na tom skupu više od 10.000 Crnogoraca izrazilo je žaljenje zbog napada na Dubrovnik i zatražilo oprost. Podsjećamo, vlasti u Crnoj Gori i čelni ljudi vladajućeg DPS-a, među kojima i doskorašnji predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, nepodijeljeno su podržavali politiku rata, kao i ideologiju, namjere i akcije vrha JNA.

1997. – U glavnom gradu Kanade Otavi predstavnici 122 zemlje potpisali Konvenciju o zabrani protivpješadijskih mina. Nekoliko zemalja, među kojima SAD, odbile da se priključe sporazumu.

2005. – U Beogradskom Domu omladine osnovan je lokalni ogranak Vikimedijine zadužbine (Wikimedia Foundation) – Wikimedia Srbije i Crne Gore, kao peti ogranak u svijetu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content