Najveća svjetska leteća laboratorija u misiji protiv zagađenja vazduha

ilustracija (Foto ; Pixabay)

NASA je počela seriju maratonskih letova u Aziji s najvećom svjetskom letjećom laboratorijom, u ambicioznoj misiji poboljšanja modela koji pomažu u predviđanju i borbi protiv zagađenja vazduha.

Milioni smrti svake godine povezani su sa zagađenjem vazduha, a poboljšanje sposobnosti identifikacije izvora i ponašanja može dovesti do preciznijih sistema upozorenja za javnost.

Počevši ove nedjelje na Filipinima, DC-8 američke agencije leti do osam sati u komadu – ponekad samo 15 metara od tla – kako bi sakupio čestice vazduha za proučavanje.

„Možemo pružiti direktna mjerenja količine zagađenja koje dolazi iz različitih izvora. A to je jedan od primarnih inputa za modele predviđanja kvaliteta vazduha“, rekao je Beri Lefer iz NASA novinarima  na aerodromu Klark, oko 80 kilometara sjeverno od Manile.

Predviđanje kvaliteta vazduha oslanja se na očitavanja sa zemaljskih stanica kao i sa satelita, ali obje metode su ograničene u svojoj sposobnosti da vide kako se zagađivači šire u vazduhu, kažu stručnjaci.

Očitavanja iz aviona mogu pomoći da se popuni ta praznina, poboljša tumačenje satelitskih podataka i dovede do tačnijih modela.

Kombinacija očitavanja iz vazduha, svemira i tla neophodna je za politike „u vezi s javnim zdravljem, u vezi s industrijskom usklađenošću, u vezi s… očuvanjem ekosistema“, rekla je Maria Antonia Lojzaga, filipinska ministarka za okolinu i prirodne resurse.

Opremljen desetinama vrlo osjetljivih instrumenata, NASA laboratorija dvaput je do sada ove nedjelje letjela iznad nekih od najgušće naseljenih područja Filipina, uključujući region glavnog grada, prema stranici za praćenje FlightAware.

Pratio ga je manji mlaznjak NASA – Gulfstream, čiji instrumenti mogu stvoriti trodimenzionalne karte zagađivača u vazduhu.

U idućim nedjeljama, avioni će takođe sprovoditi istraživačke letove iznad Južne Koreje, Malezije i Tajlanda.

Rezultati studije biće podijeljeni s javnošću nakon godinu dana, rekli su službenici programa NASA.

Projekat pod nazivom ASIA-AQ je saradnja između američke agencije i vlada u regionu koja ima jedne od najviših stopa smrtnosti povezanih sa zagađenjem vazduha u svijetu.

Naučnica Manilske opservatorije Maria Kambaliza izjavila je da je oko trećine globalnih smrtnih slučajeva povezanih sa zagađenjem vazduha zabilježeno u Aziji.

Na Filipinima, dodala je, ima 100 takvih smrti na 100.000 ljudi.

Izvor: N1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content