Obdaništa posadila mini-šume: Za samo mjesec dana igre u zelenilu, imunitet djece se poboljšao

Izvor: Klima101.rs

U prirodi se izlažemo širokom spektru mikroba što aktivira različite djelove našeg odbrambenog sistema

Život mališana koji idu u vrtić djeluje kao začarani krug – pogotovo zimi. Često se razbole, ostaju kod kuće, a ubrzo nakon što ozdrave i vrate se nazad među djecu, priča se ponavlja.

A lijek za jačanje njihovog imuniteta potencijalno se krije u igri među zelenilom, otkriva eksperiment sproveden u finskim centrima za dnevni boravak.

„Ovo podržava pretpostavku da kontakt sa prirodom sprječava poremećaje u imunom sistemu kao što su autoimune bolesti i alergije”, naglasio je istraživač Aki Sinkonen sa Instituta za prirodne resurse u Finskoj, jedan od autora studije, objavljene 2020. godine.

U prirodi se izlažemo širokom spektru mikroba što aktivira različite djelove našeg odbrambenog sistema. S tim na umu, nekoliko finskih obdaništa posadilo je travnjak i nisko rastinje poput žbunja borovnica, i zaposleni su dozvolili djeci da brinu o usjevima u saksijama.

Rezultat je bio raznovrsniji sadržaj mikroba u organizmu mališana – a samim tim i jači imunitet.

Ali i dalje od toga: uočena promjena odvijala se veoma brzo, za svega dvadeset osam dana, i po efikasnosti mogla bi da parira čestim posjetama prirodi.

Dodir sa zelenilom pet puta nedjeljno u trajanju od mjesec dana povećao je raznovrsnost mikroba na koži mališana. Došlo je i do poboljšanja krvne slike, navodi se u saopštenju

„Takođe smo otkrili da je crjevna flora djece izložene zelenilu slična crevnoj flori djece koja svakodnevno posjećuju šumu”, izjavila je Marja Roslund sa Univerziteta u Helsinkiju.

U sklopu ovog istraživanja, naučnici su tokom perioda od jednog mjeseca pratili ukupno 75 djevojčica i dječaka između tri i pet godina starosti u deset centara za dnevni boravak u gradovima Lahti i Tampere. 

Nasuprot drugim mališanima koji su su se igrali u standardnim vrtićkim popločanim dvorištima, u krvi djece koja su pohađala ozelenjene centre za dnevni boravak primijećeno je povećanje T-ćelija, odnosno tipa bijelih krvnih zrnaca koji je ključni dio imunog sistema, kao i drugih indikatora dobrog imuniteta. 

Prema mišljenju Juhoa Rajaniemija, njihovi zaključci pokazuju da ugodno životno okruženje, koje poboljšava blagostanje, ne iziskuje visoke troškove.

„U gradovima apsolutno treba da se planira što više funkcionalnih zelenih prostora”, apelovao je on.

Kako bismo zaštitili razvoj imunog sistema, zelenilo bi trebalo da bude zastupljeno i u svakodnevici mališana, čak i izvan centara za dnevni boravak, smatraju istraživači.

„Bilo bi najbolje da se djeca igraju u barama i da svi kopaju organsko zemljište”, naveo je Aki Sinkonen. 

U međuvremenu, finski naučnici utvrdili su da ni odrasli nisu lišeni pozitivnog uticaja zelenila na zdravlje.

Baštovanstvo, i to u zatvorenom prostoru, u trajanju od mjesec dana povećava raznolikost bakterija na koži i povezuje se sa višim nivoima antiinflamantornih molekula u krvi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content