Otvoreno 31. izdanje tradicionalne manifestacije Decembarska umjetnička scena

Promocijom knjige “Aurora” autora Balše Brkovića, sinoć je u Kuslevovoj kući otvoreno 31. izdanje tradicionalne manifestacije Decembarska umjetnička scena (DEUS 2023), koja će do kraja mjeseca građanima i posjetiocima Podgorice ponuditi raznovrstan i bogat program.   Knjiga predstavlja svojevrstan roman ljubavi prema Podgorici. Kuslevova kuća po svojoj jedinstvenoj i prefinjenoj arhitekturi upravo je polazište mnogih Brkovićevih ideja. U pitanju je porodični roman, društvena hronika, ali i roman sa elementima kriminalističkog i političkog. 

Manifestaciju je otvorila gradonačelnica Podgorice prof dr Olivera Injac koja je iskazala zadovoljstvo što će jedna od najstarijih kulturnih manifestacija u gradu ove godine ponuditi značajan i raznolik program za ljubitelje umjetnosti, kulture, pozorišta… 

“Mjesec decembar je posebno važan u kalendaru grada Podgorice, mjesec koji nosi svečarskih duh,  slavi istoriju, kulturu, umjetnost…i nemam ni najmanju sumnju da će građani i posjetioci Glavnog grada uživati u bogatsvu sadržajnog programa. Posebno mi je drago  što DEUS otvaramo promocijom romana “Aurora” uvaženog autora Balše Brkovića, koji nas vraća u Podgoricu iz tridesetih godina prošlog vijeka, a upravo  Kuslevova kuća zauzima važno mjesto u samom romanu, što daje dodatnu simboliku večerašnjem događaju”, kazala je Injac, dodajući da ovogodišnji pozorišni segment DEUS-a, predstavlja i svojevrsni omaž velikom „čarobnjaku pozorišta“, i jednom od najboljih i najuticajnijih pozorišnih reditelja na Balkanu – Jagošu Markoviću.

“Vjerujem da bogatstvo, sadržina i žanrovska raznovrsnost repertoara DEUS-a koji ove godine obuhvata preko 30 programa na pravi način oslikava naše napore da unapređujmo kulturne sadržaje i gradimo prepoznatljivost podgoričke kulturne mreže.   razvijamo kulturu. Sigurna sam da smo ujedinjeni u želji da naš grad bude prepoznat na kulturnoj mapi regiona, pa i Evrope,  imajući u vidu da je kultura jedan od najboljih pokazatelja civilizacijskog razvoja društva ili države”, poručila je Injac. 

Na promociji knjige, osim autora govorili su i Marinko Vorgić pisac, književni kritičar i publicista, te Miodrag Lekić pisac, političar i dugogodišnji diplomata.

                                                                                                                                         

DEUS 2023. trajaće do 29. decembra, a podgoričkoj publici biće predstavljeno preko 30 raznovrsnih i kvalitetnih programa: pozorišnih, muzičkih, književnih, filmskih, kao i programa iz oblasti vizuelnih umjetnosti.

Za mališane u okviru dječijeg programa biće izvedene tri predstave u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”; dvije predstave u režiji nedavno preminulog Jagoša Markovića, “Snježna kraljica, 2. decembra i “Čarobnjak iz Oza” 17.decembra, uz premijerno i reprizno izvođenje predstave “Tarzan” 27. i 28.decembra. 

U okviru dramskog programa kao omaž reditelju Jagošu Markoviću, čije su predstave obilježile scene u Crnoj Gori i regionu, pored dvije dječije predstave biće izvedene i “Filomena Marturano” 3.decembra, kao i “Ćelava pjevačica” 11.decembra u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”.Dramski program manifestacije kompletiraće predstave “Neobjavljeni dnevnik Katerine Radonjić “ u režiji Dušanke Belade ,13. decembra u 20h i “Noć tribada” 21.decembra.

I ove godine publika DEUS-a će uživati u bogatom muzičkom programu. Za ljubitelje džez muzike biće priređen koncert Lene Kovačević 4.decembra u 20h u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”.

Tradicionalne godišnje koncerte prirediće učenici Umjetničke škole osnovnog i srednjeg muzičkog obrazovanja za talente “Andre Navarra” 12.decembra u 19h, kao i učenici JU Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić” 28.decembra u 20h.

Koncerti klasične muzike biće upriličeni i u Modernoj galeriji, 12. i 15. decembra, kada će nastupiti duo Vili Ferdinandi i Davor Novak, te kvartet violončela “Bassonegro”. Alternativna rok grupa “Obojeni program” iz Novog Sada predstaviće se publici koncertom 9.decembra u 20h Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, a ljubitelje elektronske 16.decembra očekuje “Higher Sense Transformation”  event, na aerodromu “Špiro Mugoša”.

Za poštovaoce tradicije, narodne igre i pjesme podgorički folklorni ansambli  upriličiće bogat program 6.decembra u 19h. Koncert posvećen Podgorici pod nazivom “Buket pjesama staroj dami” prirediće doajeni narodne muzike Šukrija Žuti Serhatlić i Zdravko Đuranović u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”18. decembra u 20h.

U okviru ovogodišnjeg DEUS-a održaće se  i performans pod nazivom “Gdje smo ovo, pričaj mi”, u izvođenju Sare Renar i Barbare Delać,  16.decembra u 20h u Galeriji “Risto Stijović”.

Književni program će i ove godine obilježiti brojne promocije, tribine i autorske večeri.

Promocija monografije “Varja Đukić / San na javi – O teatru s ovog kraja svijeta” održaće se 7.decembra u 18h u Crnogorskom narodnom pozorištu. Predstavljanje knjige “Paviljon Serbia u Rimu 1911. – Modernizam, arhitektura i rana ideja jugoslovenstva”, autora Slobodana Selinkića održaće se u Galeriji “Risto Stijović” 12.decembra u 20h, a 13.decembra za sve ljubitelje poezije i promocija poezije Mahmuda Derviša u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović”, sa početkom u 19h.  Iste večeri biće predstavljena i knjiga “Mali roman o blatu” Nataše Nelević. 

Promocija projekta “Riječ u kamenu” Fondacije “Sula Radov” održaće se u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović” 14. decembra u 18h, a sat kasnije u Podgoričkoj knjižari, biće upriličen program povodom 100 godina od rođenja Vislave Šimborske. Novo izdanje Monografije “Podgorica” biće predstavljeno, takođe, u Podgoričkoj knjižari 18.decembra u 19h, dok će 25.decembra u Galeriji “Risto Stijović” biti održana promocija knjige “Morbus Mundi”, autorke Sonje Ražnatović. Omaž povodom 100 godina od rođenja vajara Draga Đurovića održaće se istog dana u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović”. 

Segment vizuelnih umjetnosti  biće u znaku brojnih izložbi. U Kuslevovoj kući, 11. decembra, biće otvorena izložba karikatura karikaturiste Goran Šćekića, a dva dana kasnije slijedi i otvaranje izložbe fotografija pod nazivom “Mila” autora Mitra Simikića u Fotografskoj galeriji “F64”. Kolektivna izložba slika i skulptura savremenih crnogorskih umjetnika “Kalos Dromos” biće otvorena 14.decembra u 18h u galerijskom prostoru “Kaldrma” u Staroj varoši,a izložba slika Teodore Nikčević pod nazivom “Da su pravde jače nego sile” dan kasnije, sa početkom u 19h u Galeriji Art. Bogat likovni program biće zaključen izložbom “Glasovi” Andreja Kulunčića koja će se održati 21.decembra u 19h u Modernoj galeriji.

Stand-up kao sve atraktivnija forma biće zastupljen u okviru manifestacije kroz nastup popularnog dvojca komičara Aleksandra i Igora Šukovića  “Pođi po prut” 14.decembra u 20h u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”.

Tradicionalna Smotra kratke video forme – festival alternativnog filma i videa održaće se 23. i 24. decembra u KIC-u “Budo Tomović”. 

Ovogodišnji DEUS zatvoriće koncert Stefana Pavićevića na klarinetu i Marije Mitrović na klaviru u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović” 29. decembra u 19h.

Tradicionalna manifestacija “Decembarska umjetnička scena – DEUS”, organizuje se svake godine pod pokroviteljstvom Glavnog grada Podgorica, u realizaciji Sekretarijata za kulturu.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content