Pljuštalo je 85 dana zaredom: Ovo je najkišovitiji grad u Evropi

Izvor: Punkufer.hr

S obzirom na to da ovaj grad u prosjeku ima 12,7 kišnih dana mjesečno i 8,8 milimetara padalina po danu, prozvan je najkišovitijim gradom Evrope.

Internetska stranica za iznajmljivanje smještaja Holidu analizirala je najkišovitije gradove Evrope. Koristeći podatke s aplikacije World Weather Online, rangirali su gradove na temelju prosječnog broja kišnih dana u mjesecu, ali i prosječne dnevne statistike padavina.

S obzirom na to da Bergen u prosjeku ima 12,7 kišnih dana mjesečno i 8,8 milimetara padavina po danu, Holidu je drugi najveći grad Norveške proglasio najkišovitijim gradom Evrope. I nije jedini koji je to učinio.

Turistička organizacija grada Bergena u marketinškim aktivnostima često spominje kišu, a stavili su je čak i na svoje razglednice. Norvežani se ne plaše kiše – uostalom, oni ne vjeruju da postoji loše vrijeme, već samo loše odjevena osoba.

Naprotiv, podstiču sve zainteresovane da ih posjete bez obzira na meteorološku prognozu – od njihovih prekrasnih parkova i fjordova do zanimljivih muzeja i galerija.

Zašto u Bergenu pada toliko kiše?

Bergen ima jedinstvenu geografsku poziciju. Nalazi se na jugozapadu Norveške na obali Sjevernog mora i okružen je sa sedam planina, što ga čini osjetljivim na dugotrajne i obilne padavine.

Najduže neprekidno kišno vrijeme u Bergenu zabilježeno je krajem 2006. i početkom 2007. godine. Kiša je padala čak 85 dana zaredom – od 29. oktobra do 21. januara. Najduže neprekidno kišno vrijeme u ljetnim mjesecima odigralo se pak 1952. godine kada je kiša padala bez prestanka od 1. do 24. juna.

Kada posjetiti Bergen?

Kada je najbolje vrijeme za posjetu Bergenu? Odgovor na to pitanje zavisi od toga kakvi su vaši planovi, no odmah trebate znati da niti jedno godišnje doba nije posebno suvo.

Bergen u prosjeku ima najmanje kiše u junu, a najviše u oktobru. Prosječna temperatura tokom ljeta iznosi od 9,9 do 20,7 stupeni – s tim da je  jul  najtopliji mjesec. Tokom zime očekujte jake vjetrove, ponešto snijega i prosječne temperature od -0,1 do -4,9 stepeni.

Ako dobijete priliku posjetiti Bergen, iskoristite je. Samo nemojte zaboraviti ponijeti kišobran.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content