Foto: Freepik

Izvor: Balkan green energy

Vlada Italije je donijela uredbu kojom se zabranjuje postavljanje solarnih panela na poljoprivrednom zemljištu. Po riječima premijerke Đorđe Meloni solarni paneli su prijetnja za proizvodnju hrane. Farmeri i zagovornici obonovljivih izvora energije nisu saglasni sa odlukom Vlade i smatraju da će spriječiti Italiju da dostigne zacrtane ciljeve u oblasti solarne energije.

Vlada italijanske premijerke Đorđe Meloni izdala je vanredni dekret kojim je zabranila postavljanje solarnih panela na poljoprivrednom zemljištu. Prema slovu dekreta solarne panele je moguće postaviti samo na visoke metalne konstrukcije (više od 2,1 metra visine), kako bi se ispod njih omogućila obrada zemljišta.

Meloni je istakla da je dekret pragmatična mjera koja ispravlja „ideološke ekološke gluposti čiji su žrtve Italija i njeni farmeri“. Dekret još nije na snazi, jer prethodno treba da ga odobri Italijanski parlament, dok se italijanski poljoprivrednici i zagovornici obnovljivih izvora energije ne slažu sa tvrdnjama premijerke i odlukom Vlade.

Uredba zabranjuje poljoprivrednicima da svoju zemlju daju u zakup proizvođačima solarne energije

Agrosolarni paneli će po riječima stručnjaka za obnovljive izvore energije biti 20 do 40 odsto skuplji za ugradnju od tradicionalnih, što će narušiti konkurentnost sektora. Uredba čak zabranjuje poljoprivrednicima da daju svoju zemlju u zakup proizvođačima solarne energije i umjesto toga zahtijeva da oni direktno ulažu u projekte obnovljive energije na svojim imanjima.

Veliki broj desničara tvrdi da bi brojne poljoprivredne proizvode po kojima je Italija poznata ugrozile solarne kompanije. Ipak, farmeri se ne slažu sa ovom tvrdnjom, jer zbog nedostatka navodnjavanja velike površine poljoprivrednog zemljišta uopšte i nisu pogodne za proizvodnju usjeva.

Samo jedan odsto neobradivog poljoprivrednog zemljišta dovoljan da se dostignu ciljevi

Italija ima 16 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta, međutim skoro četvrtina je neiskorišćena zbog lošeg kvaliteta zemljišta, nedostatka navodnjavanja, rascepkanih posjeda, nedostatka radne snage ili nezainteresovanosti urbanih zemljoposjednika za ulaganje u poljoprivredu.

Poljoprivrednici u Italiji često daju svoju neiskorišćenu zemlju u zakup kompanijama koje se bave projektima obnovljivih izvora energije. Od zakupa ostvaruju direktnu dobit s obzirom da zemlju ne mogu da koristi za uzgoj usjeva.

Prema proceni industrijske grupe Italia Solare, postavljanje panela na samo jedan procenat neobradivog poljoprivrednog zemljišta bilo bi dovoljno da Italija dostigne svoj cilj od 80 gigavata solarne energije do 2030.

Sa druge strane, uticajni agrobiznis lobi Koldireti podržava zabranu. Po njihovim riječima, Vlada mora da investira u navodnjavanje, umjesto da dozvoli privatnim investitorima da koriste sušna zemljišta za solarne parkove.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content