Pronađena najdalja i najstarija galaksija do sada

Nasin teleskop „Džejms Veb“ otkrio je najdalju galaksiju u univerzumu i omogućio nam fascinantan uvid u najraniji period kosmosa.

Nazvana JADES-GS-z14-0 – svjetlosti iz ove galaksije trebalo je 13,5 milijardi godina da stigne do nas, što znači da se svjetlost u njoj javila tek 300 miliona godina nakon Velikog praska.

Novootkrivena galaksija prostire se na 1.600 svjetlosnih godina.

Ono što naučnike posebno iznenađuje kod galaksije JADES-GS-z14-0 jeste koliko je velika, a posebno koliko je blještava, što znači da njene mlade zvijezde proizvode velike količine svjetlosti.

Teleskop „Džejms Veb“, koji zahvaljujući svojim instrumentima ima svojevrsnu sposobnost da „gleda nazad u vrijeme“, takođe je otkrio i drugu najdalju galaksiju u univerzumu – JADES-GS-z14-1.

Koautor novog istraživanja astronom Brent Robertson sa Univerziteta u Kaliforniji rekao je da je otkriće potpuno neočekivano.

„Ovo je najznačajnije ekstragalaktičko otkriće koje je Džejms Veb do sada napravio. JADES-GS-z14-0 je stvarno dragulj i otkriva nam skriveno blago ranog univerzuma“, naveo je Robertson.

„Džejms Veb“ kruži oko Sunca i često se kaže da može da gleda u prošlost. Iako zvuči nestvarno, to je zaista tačno.

Zato što je univerzum ogroman, svjetlosti iz jedne galaksije ponekad trebaju milijarde godina da bi stigla do druge galaksije.

Kada svjetlost iz daleke galaksije konačno stigne do nas, ona otkriva kratki snimak galaksije kako je izgledala u trenutku kada je svjetlost započela svoje putovanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content