Veća održivost muzičke industrije je moguća: Coldplay smanjio karbonski otisak svjetske turneje za 59%

Foto: Wikimedia

Izvor: klima101.rs

Dio energetskih potreba za koncerte pokrivaju i sami fanovi đuskajući na kinetičkom plesnom podijumu. Ali ovo je samo jedno od kreativnih rješenja koja su pomogla Coldplayu da realizuje ovu znatno zeleniju svjetsku turneju…

Kada je u pitanju dekarbonizacija muzičke industrije, popularni rok bend iz Londona, Coldplay, podigao je ljestvicu naviše: tokom aktuelne svjetske turneje, muzičari su smanjili direktne emisije ugljen-dioksida za 59% u poređenju sa prethodnom svjetskom turnejom (2016/17).

Ali ne samo da su dali primjer ostalim kolegama, već su nadmašili i sopstvena očekivanja: naime, kada su 2021. najavili turneju Music of the Spheres, obećali su da će karbonski otisak smanjiti za najmanje 50%.

Brojke, koje je provjerio i prestižni Masačusetski institut za tehnologiju (MIT), zapravo se odnose na smanjenje emisija ugljen-dioksida kada je u pitanju produkcija koncerata, transport opreme i putovanje čitave ekipe.

Ali kako je Coldplay uopšte postigao tako impresivne rezultate?

Ključ je u različitim kreativnim rješenjima koje su koristili.

Ne samo da su se u napajanju koncerata oslanjali na solarnu energiju, već i na energiju samih fanova: đuskajući na kinetičkom plesnom podijumu i vozeći posebne, statične bicikle nalik ovom, posjetioci koncerata su punili baterije čija je energija napajala telefon, laptop i alate produkcionog tima.

Coldplay se u ovoj svjetskoj turneji oslonio i na cirkularnu ekonomiju, objezbedivši fanovima česme sa vodom i pozivajući ih da ponesu višekratne flaše. Pored toga, čak 86% posjetilaca vratilo je LED narukvice koje su koristili na reciklažu.

Kako se navodi na zvaničnom sajtu, bend je takođe donirao skoro 10 hiljada obroka od keteringa beskućnicima. A 72% proizvedenog otpada nije otišlo na deponije, već je prosleđeno za ponovnu upotrebu, kompostiranje i reciklažu.

Međutim, nisu samo lokacije za održavanje koncerata bile zelenije, nego i putovanje do njih…

Kupovinom održivog goriva za avione, proizvedenog od otpada koji uključuje i ulje od kuvanja, Coldplay je izbegao oslobađanje preko tri hiljade tona ekvivalenta ugljen-dioksida. U ovom poduhvatu podržali su ih i fanovi na koje je bend apelovao da na koncerte dolaze peške, biciklom, javnim prevozom ili međusobno djeljeći vožnju.

Posjetiocima je na raspolaganju i besplatna aplikacija pomoću koje su mogli da izračunaju lični karbonski otisak, a oni koji su posebno posvećeni naporima da doprinesu što manjim štetnim emisijama nagrađuju se popustom u prodavnici za fanove. Artikli koji se prodaju napravljeni su od prirodnih vlakana i materijala koji mogu ponovo da se upotrebe i upakovani su u reciklirani papir ili kese koje je moguće kompostirati.

Naposljetku, kroz inicijativu One Tree Planted za svakog posjetioca biće posađeno po drvo.

Do sada je posađeno sedam miliona stabala čime je obnovljeno oko 10 hiljada hektara zemljišta u ukupno 24 zemlje, od Engleske preko Brazila do Malavija, saopštio je Coldplay.

Premda su štetne emisije muzičke industrije mahom zanemarene, ovaj bend nas uči da ih prepoznamo. Ali i dalje od toga: svojim primjerom demonstrira kako muzičari mogu da smanje karbonski otisak. U tome nisu usamljeni, elektronski sastav Massive Attack najavio je za avgust ove godine koncert koji će se napajati isključivo obnovljivim izvorima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content