U borbi sa klimatskim promjenama, inovacije u oblasti obnovljivih izvora energije ne prestaju da iznenađuju. Francuska kompanija New World Wind projektovala je mikrovetroelektrane koje liče na drveće i pogodne su za urbane sredine, jer ne zauzimaju puno prostora i vizuelno mogu da se prilagode okolini.

Metalno drveće na kojem su malecke vjetroturbine, nalik lišću, možda je rješenje za dobijanje zelene energije u gradovima. „Pošto je biomorfan, ljudi na prvi pogled ne mogu da vide da je to sistem za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora“, kaže Lik Erik Krijef, vlasnik kompanije New World Wind, koja je kreirala ovu tehnologiju i nazvala je Aeroleaf (aerolist), prenosi Euronews.

Razvila je nekoliko sistema za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora koji imitiraju prirodu: WindBush, WindTree, WindPalm i WindFlower.

Mikrovetroelektrane ne treba da se povezuju na nacionalnu mrežu, već daju energiju direktno postojećem električnom sistemu zgrade, kažu u kompaniji.

Jedan Aeroleaf može da proizvede do jedan megavat-sat struje godišnje

Boja debla i listova može da se prilagodi, kao i njihova visina. Stabla su pet do deset metara visoka, pa nema opasnosti za ptice kao kod velikih vjetrenjača, sa čijim elisama mogu da se sudare. Osim toga, ove mikrovetroelektrane ne prave buku.


Jedan Aeroleaf je u stanju da proizvede do jedan megavat-sat energije godišnje, pri brzini vetra od 12 metara u sekundi. WindTree – vjetrodrvo ima 36 vjetrolistova.

Korišćenjem WindTree tehnologije bi se godišnje emisije CO2 iz domaćinstava smanjile za preko 12 tona

Brzina vjetra nije konstanta, te iz kompanije kažu da u redovnim uslovima kada je jačina vjetra 8 metara u sekundi, jedno stablo vjetra može da proizvede skoro 18.000 kilovat-sati energije godišnje što je dovoljno energije za domaćinstvo sa četiri člana. Primjenom ove tehnologije godišnje emisije CO2 iz jednog domaćinstva bile bi preko 12 tona manje nego sa konvencionalnim tehnologijama.


Aeroleaf tehnologija je efikasnija od solarnih panela


Solarni sistem snage četiri kilovata na kući prosječne veličine može da proizvede do tri megavat-sata električne energije godišnje, prema procjeni koju je objavio Project Solar UK. To je šest puta manje nego što omogućava WindTree.

Mikrovetroturbine mogu da rade 24 sata dnevno, za razliku od fotonaponskih panela, koji zavise od sunčeve svjetlosti.

Svako WindTree stablo ima četiri baterije za skladištenje energije

„Ukoliko se proizvede više energije nego što se potroši tokom noći ili dana, višak se može pohraniti u bateriju“, izjavio je Krijef. Svako vetrodrvo ima četiri baterije, kapaciteta od 45 minuta do jednog sata u normalnim uslovima.


Postoji i hibridni model ovih mini elektrana, WindBush iliti vjetrožbun. Kombinuje mikrovetroturbine sa solarnim laticama fiksiranim ispod turbina.

Vjetrodrvo sa 36 listova košta 51.990 eura

Mikrovetroturbine nude veću izlaznu energiju od solarnih panela, ali su skuplje. Jedan Aeroleaf košta 795 eura. Vjetrodrvo sa 36 listova može da se nabavi za 51.990 eura, a hibridni solarni WindBush sa 12 listova košta 24.500 eura. Poređenja radi, sistem solarnih panela od četiri kilovata košta između 6.900 i 9.200 eura, procjenjuje Project Solar UK.

Kompanija New World Wind instalirala je 130 uređaja širom svijeta, uglavnom za kompanije.

Izvor: balkangreenenergynews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content