Vujović da se sama povuče sa mjesta kandidatkinje za ministarku kulture i medija

Pozivamo i Vujović da pokaže pojačanu odgovornost, te da se sama povuče sa mjesta kandidatkinje za ministarku kulture i medija, kako u svom, tako i u javnom interesu naše zemlje, da svi skupa ne dozvolimo urušavanje procesa kojima težimo

Foto: Ministarstvo kulture i medija

Više od 20 strukovnih udruženja i kompanija pozvalo je kandidatkinju Demokrata za ministarku kulture i medija, doktorku fizikalne medicine Tamaru Vujović, da pokaže odgovornost i ne prihvati tu poziciju u 44. Vladi Crne Gore.

Potpisnici saopštenja zahtijevaju od mandatara Milojka Spajića, ali i od poslanica i poslanika u Skupštini Crne Gore, da “zaštite interese javnosti i zaustave odluku koja, osim toga što vrijeđa i potcjenjuje kulturne potrebe našeg društva, vodi ka još dubljoj degradaciji kulturnih standarda zajednice”.

,,U svakoj zajednici koja je posvećena ukupnom unapređenju države i interesu njenih građana izbor ministra kulture je jedno od najznačajnijih pitanja. To je ličnost koja treba da prepozna izazove stvaralaštva i kulturne baštine, da se, sopstvenim autoritetom i stavom, bori za podizanje kulturnih i umjetničkih standarda i da bude osoba čiji je kredibilitet zasnovan na rezultatima u ovoj oblasti sa jasnom vizijom daljeg razvoja kulture”, navodi se u saopštenju.

Saopštenje potpisuju Udruženje likovnih umjetnika Crne Gore, Slobodni Sindikat kulture Crne Gore, Udruženje filmskih producenata i reditelja Crne Gore, Institut za savremenu umjetnost, NVO “Centar za proučavanje i zaštitu kulturnog nasljeđa Crne Gore”, Underhill Fest, Društo za kulturni razvoj “Bauo”, NVO “Progressivni film”,  “CUT UP” produkcija, Artikulacija Film, ABA Film, ABHO Film, NVO “Montenegro film forum”, “Galileo” production doo, Meander film, Adriatic Western, Arhiv cetinjskih bijenala, “Škart” NVO, “201 engage space”, Kino klub Podgorica, Korifej Teatar, NVO TNT i 35mm. 

“Takođe, ministar/ka u resoru medija mora da doprinese demokratizaciji Crne Gore podsticanjem razvoja medijskog pluralizma, slobode i primjene profesionalnih standarda, te javnih politika koje kreiraju okruženje za rad i razvoj medija, mora brinuti o kvalitetu medijskih sadržaja, o istinitim, blagovremenim i objektivnim informacijama – što je uslov da naši građani donose kvalitetne odluke kojma se vrijednosno utiče na demokratske procese u zemlji, kao što je to u razvijenom svijetu kome težimo. Već dugi niz godina crnogorska kulturna zajednica nije imala priliku da njene interese sa pozicije ministra/ke kulture zastupa osoba sa gore navedenim kvalifikacijama. Naprotiv, pozicija ministra/ke kulture postala je mjesto za nekompetentne, često neobrazovane a u nekim slučajevima i nekulturne individue upitnog sistema vrijednosti, koje tu poziciju i resurse ministarstva koriste za ostvarenje svojih ličnih interesa i ciljeva, potpuno ignorišući kulturni razvoj našeg društva”, poručili su.

Ovakav višedecenijski odnos prema esencijalnom sastojku svake zajednice (poštovanje dijaloga i univerzalne vrijednosti), koji daje smisao i inspiriše, doveo je do izostanka brige o našem i svjetskom kulturnom i umjetničkom nasljeđu (UNESCO baština). 

“Do svođenja umjetnika/ca na jeftinu/besplatnu radnu snagu, devalviranju sistema vrijednosti i vrednovanja, atrofije institucija, te izazova neobjektivnosti i neprofesionalizma u radu institucija, kao i u medijskom izvještavanju. U ovakvoj situaciji, smatramo da je krajnje uvrjedljivo, degradirajuće i nekompetentno predložiti za ministarku kulture osobu koja nema nikakve reference za vođenje kulturne politike našeg društva i rješavanje problema sa kojima je suočeno. Tamara Vujović, kandidatkinja za ministarku kulture i medija specijalizovala je fizikalnu medicinu, radila kao ljekar opšte prakse, bila pomoćnica ministra zdravlja, profesorica je medicinske grupe predmeta u Srednjoj mješovitoj školi, a bila je i saradnik u nastavi na Primijenjenoj fizioterapiji. Težnja političkih elita ka evropskim vrijednostima, koje makar deklarativno izražavaju, podrazumijeva cijeli niz konkretnih akcija koji omogućavaju slobodan i dostojanstven život njenim građanima, a kultura i umjetnost, te mediji – najprepoznatljiviji su promoteri tog dostignuća”, naveli su u saopštenju. 

Kako su izjavili, očigledno je da se ovakvim predlogom kultura i mediji Crne Gore žele zadržati kao teren za partijska razračunavanja, uz apsolutni izostanak senzibiliteta o značaju i sadržaju ovih važnih oblasti, koji vode dubokoj marginalizaciji i odsustvu dijaloga.

“Budući da Zakon ne uređuje precizno pitanje obrazovanja, biografije i referenci kandidata/kinja za ministra/ku kulture i medija, crnogorskoj javnosti i mandataru postavljamo sljedeća zdravorazumska pitanja – kojim argumentima potkrepljuju ovakav izbor, kako se reference predložene ministarke mogu primijeniti u cilju razvoja kulture i medija u Crnoj Gori, kakva je vizija i strategija doprinosa demokratizaciji medija i kulture, te smirivanju podjela autoritetom koji se može pozvati na integritet i profesionalnost u datim oblastima. Stoga zahtijevamo od mandatara i poslanika/ca, izabranih da štite upravo interese javnosti, da zaustave odluku koja, osim toga što vrijeđa i potcjenjuje kulturne potrebe našeg društva, vodi još dubljoj degradaciji kulturnih standarda zajednice. Pozivamo i Vujović da pokaže pojačanu odgovornost, te da se sama povuče sa mjesta kandidatkinje za ministarku kulture i medija, kako u svom, tako i u javnom interesu naše zemlje, da svi skupa ne dozvolimo urušavanje procesa kojima težimo”, navodi se u saopštenju. 

Zahtijevaju od 45. Vlade, ali i svake sljedeće, kome god dodijelili kulturu i medije kao resor u sveopštem grabežu političkih partija za pozicije “ne postavljajte na najodgovornija upravljačka mjesta ljude kojima je kultura usputna stanica do sanjanih pozicija ministara/ki i ambasadora/ki, već profesionalce sa jasnom vizijom razvoja, a bez partijske dioptrije”.

“Takođe pozivamo sve naše kolege/inice umjetnike/ice koji su preko partija došli do najodgovornijih funkcija da se jače zalažu za što veća prava i što bolje uslove za same umjetnike/ice i manje snage da troše na ‘servisiranje’ onih koji su ih na to mjesto doveli”, navodi se u reagovanju.

Skip to content