Crna Gora dala zeleno svjetlo agrosolarnom projektu Kosanica od 120 megavata

Foto: Chevanon on Freepik

Izvor: Balkan green energy

Crnogorsko preduzeće Permonte je dobilo urbanističko-tehničke uslove za sprovođenje projekta solarne elektrane nominalne snage 120 megavata. Na lokaciji Kosanica bi takođe bila primijenjena održiva poljoprivredna aktivnost, u skladu sa agrosolarnom koncepcijom.

Jedna zona kod sela Kosanica u opštini Pljevlja u Crnoj Gori u planu je za solarnu elektranu. Vlada Crne Gore je kompaniji Permonte izdala urbanističko-tehničke uslove za lokaciju od 121 hektara. Sjedište joj je u Podgorici.

Planirana solarna elektrana bi imala maksimalni kapacitet odnosno pik od 120 megavata. Ta kategorija označava najveću snagu za proizvodnju jednosmjerne struje u solarnim panelima. Ona se inverterima prebacuje u naizmjeničnu struju i predaje u mrežu, a priključak je obično 20 odsto slabiji.

Kako stoji u dokumentaciji, pomenuta površina na sjeveru zemlje bi se istovremeno koristila za održivu poljoprivrednu proizvodnju, po takozvanoj agrosolarnoj koncepciji.

Zemljište se sastoji od pedesetak parcela u vlasništvu različitih osoba.

Permonte takođe radi na investiciji u fotonaponski sistem kod Cetinja

Prije projekta Kosanica Solar, Permonte je u oktobru primio urbanističko-tehničke uslove za fotonaponsko postrojenje snage do stotinu megavata. Lokacija je kod Cetinja, u katastarskoj opštini Lastva, a zauzima 101 hektar.

Vlasnica kompanije je Branka Vujadinović. Izvršni direktor je Bojan Bošković.

Permonte je registrovan za inženjerske djelatnosti i tehničko savjetovanje. Bio je dio konzorcijuma koji je izabran za takozvanu ekološku rekonstrukciju termoelektrane Pljevlja. Osim toga, kompanija učestvuje u konzorcijumu koji je nedavno u zakup uzeo državnu zemlju za projekat vjetroparka Sinjajevina na teritoriji opštine Šavnik.

Treba pomenuti i da je Permonte 2022. sastavio zahtjev za odlučivanje o potrebi izrade elaborata procjene uticaja projekta solarne elektrane Čevo od 225 megavata u piku. I ta površina je na Cetinju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content