Sa kampa na Grahovu (Foto: NVO CAREP)

Izvor: RTCG

Centar za afirmaciju RE populacije – CAREP u saradnji sa Savezom izviđača Crne Gore organizovao je trodnevni kamp za 20 mladih iz ove populacije iz Opštine Nikšić i Plužine.

“Organizovanje izviđačkog kampa za djecu i mlade iz većinske, romske i egipćanske populacije promoviše inkluziju, toleranciju i međusobno razumijevanje. Kroz ovo iskustvo, mladi su se povezali sa prirodom, naučili vrijednosti izviđačkog pokreta i razvijali se kao samopouzdani, odgovorni i aktivni članovi zajednice”, objasnio je Nardi Ahmetović, izvršni direktor NVO CAREP.

Kako navode u saopštenju, u okviru projekta biće osnovana i samostalna izviđačka četa, koju će voditi mladi aktivisti i aktivistkinje NVO CAREP, a koja će mladima dati priliku da upoznaju vršnjake iz Crne Gore i Evrope, ali i organizuju brojne volonterske akcije.

“Kampovanje u prirodi je novo iskustvo za mene i mnogo mi je drago što sam upoznao nove ljude i proveo vrijeme sa njima. Nikada prije nisam učestvovao na izviđačkim aktivnostima i bilo mi je zabavno da stičem izviđačke vještine, da se snalazim u prirodi, učim da vežem čvorove i igram razne igre”, rekao je Smajo Hajrusi, učesnik kampa.

Kroz neformalno obrazovanje, uz pomoć korišćenja izviđačkih metoda, više od 2.000 članova izviđačkog pokreta u Crnoj Gori uče različite vještine koje su im potrebne za život, upoznaju se sa dobrobitima volonterizma, a ekologiju i zaštitu životne sredine shvataju kao dužnost svakog pojedinca i čine sve da našu planetu ostave boljom nego što su je zatekli.

“Izviđački kamp pruža sigurno i podržavajuće okruženje gdje mladi mogu da rastu, razvijaju svoje sposobnosti, grade prijateljstva i steknu samopouzdanje. Kroz različite izazove i aktivnosti uče važne životne vještine kao što su timski rad, donošenje odluka, upravljanje resursima i adaptacija na promjene. Radujemo se pridruživanju izviđačkoj porodici”, objašnjava Jelena Jovanović, koordinatorka projekta.

Kamp je održan od 25. do 27. juna u kampu Saveza izviđača Crne Gore na Grahovu, u Nikšiću. Kamp je jedna od aktivnosti projekta “Mladi, hrabri, glasni”, podržanog od Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 – ReLOaD2, koji finansira Evropska unija (EU), a sprovodi UNDP u partnerstvu sa lokalnim samoupravama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content