Dani evropske baštine u NP Skadarsko jezero: Čunu u čast

Ovogodišnja tema za Dane evropske baštine je Živo nasljeđe i odnosi se na prakse, znanja i vještine koje su se prenosile sa generacije na generaciju, a koje se i danas koriste.

Foto: Nacionalni parkovi Crne Gore

,,Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore i ove godine se priključuje manifestaciji „Dani evropske baštine‟ pod pokroviteljstvom Ministarstvo kulture i medija Crne Gore . Tim povodom, u subotu, 30.9.2023.godine, sa početkom u 11.00 časova, na Rijeci Crnojevića u NP Skadarsko jezero organizujemo događaj „Čunu u čast“”, navodi se u saopštenju NPCG.

Programom obilježavanja ovog događaja predviđeno je nekoliko međusobno povezanih segmenata.

,,Na Rijeci Crnojevića biće organizovan sajam kojim se promovišu lokalne zajednice, njihove vještine, umijeća i znanja kroz predmete i rukotvorine koji su proizvedeni na ovom prostoru. Takođe će biti organizovana izložba starih fotografija sa jezerskim motivima. U centru pažnje je čun, vještine tradicionalnog ribolova i demonstracija pripreme ribe na stari način. Posjetioci će imati priliku i da tokom promotivnog dana slušaju izvornu muziku”, kažu iz NPCG.

Manifestacija Dani evropske baštine obilježava se u svim zemljama potpisnicama Evropske konvencije o kulturi, a koja je bazirana na promociji kulturne raznolikosti, tradicije, umjetnosti i zajedničkog kulturnog nasljeđa evropskih zemalja. Od 1999. godine, zajedno je organizuju Savjet Evrope i Evropska komisija, slaveći bogatstvo i raznolikost evropske kulturne baštine, istovremeno promovišući dijalog, inkluziju i prekograničnu saradnju.

Skip to content