Nissan će od 2030. u Evropi prodavati samo električna vozila

Japanski auto-proizvođač ne diže ruke od ubrzane elektrifikacije do 2030. kao što je to nedavno učinio britanski premijer

Foto: Wikimedia / Marruciic / CC BY-SA 4.0

Nissan je obećao da će ubrzati zaokret ka električnim vozilima na evropskom tržištu uprkos tome što je britanski premijer, Riši Sunak, nedavno odložio zabranu prodaje novih automobila na dizel i benzin.

Na predstavljanju novog dizajna elektromobila u Londonu, japanski auto-proizvođač saopštio je da će svi novi modeli, koji dolaze u Evropu, biti potpuno na električni pogon do kraja decenije.

Ovo je rok za elektrifikaciju koji su kompanije prethodno imale u Ujedinjenom Kraljevstvu. Međutim, ovaj cilj u međuvremenu pomjeren je za pet godina kasnije zbog čega se Sunak suočio sa lavinom kritika, koje između ostalog dolaze i od predstavnika auto-industrije.

Proizvođači automobila su potrošili milijarde na transformaciju svog poslovanja ka električnim modelima, a odlaganje zabrane dizelaša i benzinaca moglo bi da poremeti njihove planove, kao i uspori prelazak samih kupaca na čistije alternative.

Ali to nije sudbina koju će podržati Nissan. Već od 2030, što je za samo sedam godina, 100% novih Nissanovih modela na evropskom kontinentu (a ne samo Ujedinjenom Kraljevstvu) kretaće se na struju.

Makoto Učida, izvršni direktor, ocenio je da je to prava odluka „za njihovo poslovanje, potrošače i planetu”.

„Nema povratka”, kazao je on, „svijet treba da zamijeni motore sa unutrašnjim sagorijevanjem.”

S tim na umu, Nissan pre kraja decenije planira da predstavi 19 potpuno električnih i osam hibridnih modela. Nadaju se da će u narednih pet godina smanjiti troškove baterija za 65% kroz implementaciju tehnologije bez kobalta, kao i da će smanjiti trajanje punjenja za jednu trećinu.

Međutim, Nissan u svojim namjerama nije usamljen.

Ford i Vauxhall takođe planiraju da budu potpuno električni u Evropi do 2030, dok je Volvo u istom vremenskom okviru sebi zadao još ambiciozniji cilj: do tada će na globalnom nivou prodavati samo električna vozila.

Izvor: Klima101

Skip to content