,,Dani gitare u Podgorici” – Koncert Aleksandra Hadži Đorđevića 29. novembra

Završnicu osmog međunarodnog festivala “Dani gitare u Podgorici“ obiježiće koncert poznatog gitariste iz Srbije Aleksandra Hadži Đorđevića koji će biti održan u srijedu, 29.novembra, u sali DODEST, u 20 sati.

Program koncerta za solo gitaru činiće djela Isaka Albeniza (Majorca op.202; Crvena kula op.92), Luiđija Lenjanija (Tri kaprisa op.20), Johana Merca (Romansa), Lea Brouvera (Kubanski pejzaži sa zvonima) i Federika M. Torobe (Sonatina).

Aleksandar Hadži Đorđević rođen je u Beogradu. Sa 16 godina nastupio je u Zagrebu na Reviji mladih talenata Jugoslavije izvodeći koncert Aranjuez od J. Rogriga sa Zagrebačkim simfoničarima i dirigentom Urošem Lajovicem. Studije gitare diplomirao je sa najvišom ocjenom na Akademiji za muziku u Pragu 1987. godine u klasi profesora Štepana Raka i Martina Mislivečeka. Na Međunarodnom takmičenju gitare Kutna Hora 1984. godine osvojio je prvu nagradu. Njegovi učenici osvajali su najviše nagrade u zemlji i inostranstvu, a neki od njih su danas istaknuti koncertni gitaristi i profesori u Evropi i SAD. Kao član žirija i predavač učestvovao je na brojnim festivalima, takmičenjima i seminarima gitare i kamerne muzike u Srbiji i inostranstvu. Za svoju pedagošku djelatnost u obrazovanju mladih talenata dobio je nagradu Grada Beograda 2004. godine. Aleksandar Hadži Đorđević izgradio je zapaženu karijeru kao solista nastupajući u Srbiji, Češkoj, SAD-u, Hrvatskoj, Bugarskoj, Kipru, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Sloveniji. Doktorski umjetnički projekat odbranio je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gdje je zaposlen kao docent za nastavu gitare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content