WWF poziva zemlje da ostanu čvrste u borbi protiv plastike, jer taktike odlaganja dovode globalni sporazum u ćorsokak

Foto: © Shutterstock DigArt WWF

Uprkos ogromnoj većini zemalja koje su spremne da krenu naprijed ka snažnom i ambicioznom sporazumu, zemlje sa dubokim petrohemijskim interesima odlagale su napredak tokom cijele nedjelje i blokirale konačnu odluku o tome kako unaprijediti rad koji vodi u četvrtu rundu pregovora UN o globalnom zagađenju plastikom. Sada neće biti ni formalnog rada prije sljedeće runde pregovora, što odlaže diskusije o kritičnim mjerama koje mogu da okončaju krizu zagađenja plastikom.

Budući da se mali broj država koje proizvode naftu tokom ovog procesa protivi obavezujućim pravilima, WWF(Svjetska fondacija za prirodu) poziva zemlje sa visokim ambicijama da budu hrabre i voljne da krenu naprijed u razvoju efikasnog sporazuma uprkos ovom protivljenju. Sljedeća runda pregovora je u Otavi (Kanada) za samo pet mjeseci i progresivne zemlje moraju mudro da iskoriste ovo vrijeme i ostanu fokusirane na razvoj seta pravno obavezujućih pravila, na šta su veliki broj vlada i mnoga vodeća preduzeća već pozvala.

“Skupština UN za zaštitu životne sredine dala je pregovaračima zadatak da razviju sporazum kojim se okončava zagađenje plastikom. Svakim minutom odlaganja, dodajemo toksično nasljeđe koje ostavljamo budućim generacijama. Pregovarači moraju biti vođeni, ne onim što su najmanje ambiciozne zemlje spremne da prihvate, već hitnošću krize zagađenja plastikom koja se dešava van konferencijskih sala. Sastanak u Otavi može da bude ova prekretnica”, rekla je Nataša Kaluz, direktorka Svjetske organizacije za zaštitu prirode.

Uprkos opstrukcijama više od 100 zemalja podržava globalne zabrane i postepeno ukidanje najštetnije plastike, a 140 zemalja želi da uspostavi globalna obavezujuća pravila za razliku od sporazuma zasnovanog isključivo na dobrovoljnim akcijama.

U ovoj rundi razgovora, pregovarači su po prvi put radili na nacrtu teksta ugovora, pri čemu su iznijete brojne konstruktivne opcije za jačanje predloženih globalnih pravila u cijelom „životnom ciklusu“ plastike – od vađenja nafte i gasa preko proizvodnje plastike, do dizajna za ponovnu upotrebu i popravku i bezbjedno odlaganje.

Pošto su preostale još samo dvije pregovaračke sesije za postizanje dogovora o globalnom sporazumu o plastici prije kraja 2024. godine, WWF poziva zemlje da maksimalno iskoriste vrijeme koje prethodi pregovorima u Otavi kako bi mobilisale političku podršku i pripremile tehničku osnovu potrebnu za prekretnicu u pregovorima. Razgovori u Najrobiju iznjedrili su konkretne predloge i identifikovali oblasti u kojima postoje neslaganja. U Otavi, zemlje treba da počnu stvarne pregovore i da se usredsrede na odredbe koje imaju podršku većine.

WWF je nedavno objavio izveštaj u kome upozorava da stvarna cijena plastike po životnu sredinu, zdravlje i privredu može biti čak 10 puta veća za zemlje sa niskim prihodima, iako one troše skoro tri puta manje plastike po glavi stanovnika od onih sa visokim prihodima. Još jednom apelujemo na građane da se svojim potpisom pridruže peticiji protiv zagađenja koju je do sada potpisalo više od 217 hiljada ljudi.

Izvor: ekolist.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content