Izvor: investitor.me

Euro je pao u nedjelju nakon što su izlazne ankete za posljednji krug francuskih parlamentarnih izbora ukazale na nestabilan parlament, pri čemu je ljevičarski Novi narodni front neočekivano osvojila najviše mjesta.

Jedinstvena evropska valuta zadnji put je pala za 0,3% na 1,08 dolara, iako su količine ostale slabe jer je počelo rano trgovanje u Aziji. Također je pao u odnosu na sterling i jen.

“Čini se da su stranke protiv krajnje desnice doista dobile veliku podršku”, rekao je Simon Harvey, voditelj FX analize u Monex Europe.

“Ali temeljno iz tržišne perspektive, nema razlike u smislu ishoda. Doista će biti vakuuma kada su u pitanju zakonodavne sposobnosti Francuske.”

Analitičari kažu da se očekuje da će se razdoblje nestabilnosti i neizvjesnosti nastaviti dok ulagači sada procjenjuju kakav će konačni oblik parlamenta imati i koliko će od njihove politike ljevičarski savez moći provesti, prenosi SEEbiz.

Savez Novi narodni front kaže da bi njegovi prvi potezi uključivali povećanje plata državnih službenika od 10%, pružanje besplatnih školskih užina, potrepština i prevoza uz povećanje stambenih subvencija za 10%.

Euro je prošle sedmice porastao jer su ankete pokazivale da je vjerojatan nestabilan parlament, umirujući strahove od pobjede krajnje desnice, nakon što je oštro pao – zajedno s dionicama i obveznicama – kada je Makron raspisao izbore početkom lipnja.

“Tržište obveznica biće pravo mjesto za posmatranje. Mogao bi postojati manji jaz u francuskim obveznicama (cijene)”, dodao je Harvey.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content