Foto: Tara Grbčić/LinkedIn

Izvor: Balkan green energy

Mate Rimac, osnivač i izvršni direktor firmi Rimac Automobili i Rimac Grupe, predstavio je Vern, autonomni električni robotaksi, koji je ime dobio po francuskom piscu Žilu Vernu. Novi koncept su osmislili Rimac i dvojica njegovih najbližih kolega i prijatelja iz Rimac Grupe – Marko Pejković, sada generalni direktor firme Vern, i Adriano Mudri, dizajner Rimčevog čuvenog automobila Nevera i glavni dizajner u Vernu.

Svečano predstavljanje je održana u novom kampusu Rimac u Kerestincu, nedaleko od Zagreba.

Nova usluga i njen ekosistem zasnovani su na tri ključna elementa: potpuno autonomno električno vozilo, aplikacija po meri i specijalizovana infrastruktura. Prvi robotaksiji poćeće da saobraćaju u Zagrebu 2026. godine, saopštio je Vern.

Nakon glavnog grada Hrvatske, Vern bi trebalo da bude predstavljen u drugim evropskim gradovima, prvo u Velikoj Britaniji i Njemačkoj, a onda i na Bliskom istoku. Kompanija je saopštila da je već potpisala ugovore sa 11 gradova u Evropskoj Uniji, Velikoj Britaniji i na Bliskom istoku i da pregovara sa više od 30 gradova širom svijeta koji žele da postanu partneri.

VERNE Tales of mobility: Chapter 1 — A service chronicle

Marko Pejković, generalni direktor Verna, rekao je da nova kompanija počinje izgradnju pogona u Zagrebu za masovnu proizvodnju autonomnih električnih vozila koja će se plasirati širom svijeta.

Lokacija fabrike biće u južnom dijelu Zagreba, dodao je on, i naveo da će se tu vozila sklapati, kalibrisati i testirati.

U svakom gradu u kojem će Vern poslovati, postojaće specijalizovana infrastruktura pod nazivom Matični brod (eng. Mothership), saopštio je Vern.

Kupci mogu da personalizuju podešavanja vozila preko aplikacije prije nego što naruče vožnju

Mothership je, kako se navodi, mjesto na kojem će se Vern vozila svakodnevno pregledati, održavati, čistiti i puniti, tako da su uvijek bezbjedna, čista i spremna da korisnike odvedu u novu avanturu. Prvi Mothership biće izgrađen u Zagrebu, pored centrale firme, rekao je Pejković.

Prema navodima kompanije, vozilo će biti osmišljeno na potpuno novoj platformi dizajniranoj da obezbijedi sigurnost i udobnost, projektovanoj isključivo za autonomnu vožnju i korišćenjem autonomne platforme Mobileye Drive.

Kupci mogu da personalizuju podešavanja vozila preko aplikacije prije nego što naruče vožnju. Na taj način će vozilo izgledati baš onako kako im se sviđa kada je riječ o udobnosti, osvjetljenju, temperaturi, pa čak i mirisu, istakla je firma.

Rimac: Vern omogućava da tokom putovanja razmišljate, učite ili se opustite

Adriano Mudri, glavni dizajner u Vernu, rekao je da firma veruje da nije suština u tome da budete prvi, već da stvorite savršeno korisničko iskustvo.

„Želimo da napravimo razliku sa našim holističkim integrisanim pristupom, koji je osmišljen sa ciljem najboljeg mogućeg iskustva“, dodao je on.

Vozilo Vern će imati dva sjedišta i koncept enterijera koji u potpunosti redefiniše ideju prostora u vozilu.

Mudri: Želeli smo da unutrašnjost manje bude automobilska i da više liči na dnevnu sobu

„Željeli smo da unutrašnjost manje podsjeća na automobil i da više liči na dnevnu sobu. Nema tipične kontrolne table, volana i pedala. Ali, tu je ultra široki ekran od 43 inča koji je za zabavu, ali i dobijanje informacija o putovanju tokom vožnje”, objasnio je on.

Prema riječima Mate Rimca, krajnji rezultat biće najbolje moguće iskustvo mobilnosti za svakoga.

„Vern oslobađa vrijeme i omogućava vam da razmišljate, učite ili se opustite, da poboljšajte svoj život sa svakim putovanjem. Prebacujemo pažnju sa same tehnologije na njene prednosti. Vern će pretvoriti vrijeme putovanja u šansu za lični rast, otkriće i uživanje“, naglasio je Rimac.

rimac vern robotaksi

Neposlušni Vern

Inače, samo predstavljanje Verna izazvalo je veliku pažnju javnosti. Jedan od razloga bio je i taj što na samom događaju, kojem je prisustvovao i premijer Andrej Plenković, auto nije poslušalo Rimca da izađe na pozornicu.

On je kasnije objasnio da je došlo do kvara koji je vrlo brzo otklonjen. Dobronamjerne je to podsjetilo na slične propuste koje su prilikom predstavljanja svojih inovacija imali Elon Maks i Stiv Džobs.

Rimac je kasnije na društvenim mrežama postavio i svoj komentar: “Ovih dana je toliko gluposti napisano o Vernu da nisam htio ni odgovarati. Ovo je trenutnutno vrhunac ne mogu sebi pomoći. Tesla/Elon nije predstavio svoj robotaxi. Tek ga trebaju predstaviti. Mi smo svoj predstavili. I sad mi kopiramo njih? Zanimljivo.”

On je takođe objavio i snimak kako je nastao Vern.

Developing Verne: Our Journey to Creating a Unique Vehicle from Scratch

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content