Jun najtopliji u istoriji mjerenja, ova godina prijeti da prestigne rekordnu 2023.

Jun 2024. je bio najtopliji jun otkako postoje mjerenja, objavila je služba Evropske unije za praćenje klimatskih promjena, Kopernikus. Kako pokazuju podaci Kopernikusa, ova godina vjerovatno će nadmašiti 2023. kao najtoplija u istoriji, prenosi Rojters.

Naučnik Zik Hausfader procjenjuje da sada postoji oko 95 odsto šansi da 2024. nadmaši proteklu godinu i postane najtoplija otkako se vrše mjerenja temperature.

Promijenjena klima je već donijela razorne posljedice širom svijeta, pa je tako više od 1.000 ljudi umrlo od posljedica vrućina tokom hadža u Meki prošlog mjeseca.

Služba EU Kopernikus ukazuje da zagrijevanje djelimično izazivaju klimatske promjene nastale zbog uticaja čovjeka, a dijelom i meteorološki fenomen El Ninjo.

Svaki od proteklih 12 mjeseci bio je rekordno topao, a zabilježen je i rekordno visok nivo gasova koji izazivaju efekat staklene bašte zbog korišćenja fosilnih goriva, navela je naučnica Friderike Oto sa Grantam instituta na londonskom Imperijal Koledžu.

Ona je dodala da topli mjeseci znače jače toplotne talase kao i ozbiljnije poremećaje, kao što su obilne kiše i razorne poplave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content