Nikola Tesla (Foto: Guliver(AP Photo) Nikola Tesla)

Javnosti je nedovoljno poznato da je Nikola Tesla prvi na svijetu zamislio internet i to predstavio još 1900. godine, u svom projektu bežičnog prenosa „Svjetski sistem“. Upravo o tome govori multimedijalni projekat „Tesla prvi zamislio internet“, čiji je veb-sajt teslainternet.rs ovih dana pušten u rad, u čast Teslinog rođendana.

Teslina zamisao na prelasku iz 19. u 20. vijek je bila da sve oblike tadašnjih elektronskih komunikacija poveže u jedan „Svjetski sistem”, a da korisnici sve to dobiju kroz bežičnu vezu, bez obzira na vrstu sadržaja i udaljenost. Baš kao što to danas radi internet – povezivanje svih digitalnih komunikacija u jednu cjelinu! Upravo onako kako je naš genije to od početka sagledavao.

Osim što je bio vizionar, Tesla je imao i registrovane patente, koji će biti značajni za stvaranje interneta i čitavog današnjeg bežično umreženog i multimedijalnog digitalnog svijeta. Znamo da je Tesla otac bežičnog prenosa (i informacija i energije), ali evo kako je on 1900. opisao svoj „svjetski sistem“ i njegove praktične multimedijalne mogućnosti upotrebe:

„Omogućava ne samo trenutni i precizni bežični prenos bilo koje vrste signala, poruka ili znakova, u sve djelove svijeta, već i međusobno povezivanje postojećih telegrafskih, telefonskih i drugih signalnih stanica… Jeftin prijemnik, ne veći od ručnog sata, omogućiće mu da sluša bilo gdje, na kopnu ili moru, govor koji se drži ili muziku koja se svira na nekom drugom mjestu, koliko god daleko bilo.“

Govoreći tadašnjim tehničkim rječnikom, Tesla je u 12 tačaka opisao u ono što danas poznajemo, koristimo i zovemo bežični internet, mobilna telefonija i Dži-Pi-Es, a sve to vezano za multimedijalnu komunikaciju na daljinu.

Teslinih 12 zamisli odnosile su se na bežični prenos na daljinu teksta, podataka, informacija, zvuka, fotografija, crteža, dokumenata… nedostaje samo video (pokretne slike tada još uvijek nisu postale ni film, u punom smislu). U projektu „Tesla prvi zamislio internet“, Tesline zamisli su date uporedo sa 12 današnjih digitalnih pojmova: mejl, digital sertifikejt, VOJP, RSS, instant mesiing, VPN, striming medija, NTP, EDI, DŽi-Pi-Es, digital printing i FTP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content