Na današnji dan: Velike sile su prisilile Tursku da Crnoj Gori preda Ulcinj

FOTO: Facebook

Događaji na dan 26. Novembar

43. p. n. e. – Drugi trijumvirat, politički savez u Rimu između Oktavijana (kasnije poznatog kao “August”), Marka Antonija i Marka Emilija Lepida.

1865. – U Londonu izlazi knjiga Alisa u zemlji čuda (engl. Alice’s Adventures in Wonderland) koji je napisao engleski pisac Čarls Latvidž Dodžson (engl. Charles Lutwidge Dodgson).

1880. – Velike sile su prisilile Tursku da Crnoj Gori preda Ulcinj, koji su Crnogorci zauzeli u ratu od 1876. do 1878.

1914. – Eksploziju na britanskom ratnom brodu “Bulwark” u Prvom svjetskom ratu, u trenutku kad je u njega ukrcavana municija,

1922. – Otvorena je grobnica faraona Tutankamona, koju je u Dolini kraljeva kod Luksora otkrio engleski arheolog Hauard Karter. Karter i lord Karnavon bili su prvi ljudi koji su ušli u grobnicu posle više od 3.000 godina, kada je u nju položen faraon.

1924. – U Ulanbatoru proglašena Narodna Republika Mongolija.

1940. – Njemci su u okupiranoj Varšavi u Drugom svjetskom ratu počeli da ograđuju dio grada od kojeg su napravili geto za oko pola miliona poljskih Jevreja.

1941. – Američki predsjednik Franklin Delano Roosevelt potpisao zakon kojim se i zvanično uspostavlja Dan zahvalnosti koji se slavi u SAD-u kao četvrti četvrtak u novembru.

1942. – U Bihaću u Drugom svjetskom ratu osnovano “Antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Jugoslavije” i održano prvo zasjedanje AVNOJ-a na kojem su 54 delegata izabrala Izvršni odbor AVNOJ-a s dr Ivanom Ribarom na čelu.

1942. – Premijera filma Kazablanka Majkla Kurtiza u Holivud teatru u Njujorku.

1949. – Indija prihvatila ustav kao federalna republika u okviru britanskog Komonvelta.

1965. – Francuska iz Sahare uspješno lansirala satelit “Asterix-1”, čime je postala treća kosmička sila nakon SAD-a i Rusije.

1967. – Narodni oslobodilački front proglasio je u Adenu Narodnu Republiku Jemen (Južni Jemen), nakon 128 godina britanske kolonijalne vladavine.

1979. – Pad pakistanskog “Boinga 707” aviokompanije “Pakistan International Airlines” u Saudijskoj Arabiji; poginulo 156 putnika i članova posade.

1979. – Međunarodni olimpijski komitet glasao je da se, posle 21 godine odsustva, Kini obnovi članstvo u toj organizaciji. 

2000. – Bivši predsjednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević je na vanrednom kongresu Socijalističke partije Srbije ponovo izabran za predsjednika partije. Milošević je u junu naredne godine izručen Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content