Evropa je vjekovima poznata po veličanstvenim parkovima i baštama. To su mesta na kojima stanovnici starog kontinenta imaju mogućnosti da se opuste i uživaju u prirodi. Zelenilo i svjež vazduh privlači ljude svih godina.

Predstavljamo neke od najljepših parkova koje vrijedi vidjeti i posjetiti. Nalaze se na različitim djelovima kontinenta ali ono što im je zajedničko jeste unikatnost i impresivnost.

Güell Park (Guelj Park) je poznata znamenitost u Katalonskoj prijestonici Barseloni. Ovo mjesto je veliko djelo Antonija Gaudija koji je ovjekovečio sebe kroz ovo remek djelo.

Među čudesnom atmosferom Guelj parka osećaćete se kao jedan od likova iz Alise u zemlji čuda. U njemu postoje strukture bizarnih oblika koje su okružene bujnom suptropskom vegetacijom. U svom najdužem dijelu Guelj park se proteže preko dva kilometra.

Morska Gradina u Varni je najveći urbani park na Balkanu. Njegova dužina iznosi 3,9 km. To je rad velikog češkog arhitekte Antona Novaka.

Ovo je jedna od najvećih atrakcija u Bugarskoj. Morska Gradina se čini kao prirodna granica između grada i mora, a veliko drveće spriječava odronjavanje kopna što je tipično za sjeveroistočnu Bugarsku.

Svake godine u potrazi za odmorom park posjećuje veliki broj ljudi.

Hyde Park (Hajd Park) je jedan od najplemenitijih parkova u Evropi. Nalazi se u jednom od najekskluzivnijih djelova u Britanskoj prijestonici, Londonu.

Tihe i mirne staze koje lutaju ispod krošnji ogromnog drveća čine ovo mjesto odličnim za odmor i relaksaciju u prirodi.

U parku postoje dva predivna jezera u kojima su smještene različite vrste ptica, plovki i patki. Ovaj park je najveći u Londonu a tome doprinosi i veličanstvena Kensington bašta na sjeveroistoku.

Phoenix Park (Feniks Park) je jedan od najvećih evropskih gradskih parkova. Nalazi se u sjeverozapadnom dijelu Irske prijestonice – Dablin. Nalazi se i u turističkoj ponudi grada jer većina vodiča ovaj park ubraja u mjesta koja bi trebalo posjetiti.

Phoenix Park je poznat po svojoj autentičnosti prirode, koju na sličan način posjeduje još samo nekoliko parkova na svijetu.

Stvaran utisak kontakta sa prirodom, dodatno daju brojne biljne i životinjske vrste koje se nalaze u parku. Nije začuđujuće ukoliko tokom popodnevne šetnje vidite i stado jelena.

Lokalna klima koja pruža utisak vječitog proleća, održava bujnu i izuzetno svježu vegetaciju.

Slottsskogen Park (Carski park) je jedan od najvećih u Skandinaviji. Nalazi se u gradu Goteborg u Švedskoj.

Pored brojnih parkova u samom gradu, Goteborg je i po lokaciji okružen gustim šumama. Zahvaljujući tome svrstava se u ’’zelene prijestonice’’ Evrope.

Najduži dio Slottsskogen parka iznosi 1.6 km. Samo jedna ulica dijeli ovaj park od najveće botaničke bašte u Švedskoj.

Zahvaljujući njihovoj blizini, park i botanička bašta gradu daju posebnu ljepotu. Zbog svega pomenutog stanovnici Geteborga uživaju u miru, zelenilu i svježem vazduhu.

Sutton Park je prava gradska šuma u Birmingenu (Engleska). Pruža se na teritoriji od sjeverozapada ka jugoistoku na površini od 4.1 km.

Smatra se da je Sutton Park najveći park u Evropi. Ovdje se nalaze prelijepe staze za šetnju, mala jezerca i veliki broj klupa za odmor.

Park je uvijek pun posjetilaca jer je savršen za višečasovnu šetnju i odmor.

Zbog velike teritorije koju zauzima, očekivalo se da će ovaj park izgledati poprilično divlje i pusto ali to nije tako.

Iako neki djelovi podsećaju na divlju, netaknutu prirodu o parku planski podjednako brinu i posjetioci i čuvari.

U poređenju sa ovim parkom čak i čuveni Central Park u Njujorku izgleda malo.

Silesian Park u Poljskom gradu Katovice je jedan od najljepših parkova na svijetu. Nalazi se na 50 km od češke granice. Nije potrebno naglašavati koliko je priroda Poljske lijepa, jer ova zemlja je već poznata po svojim magičnim pejsažima.

Bilo da je prekriven zelenilom preko ljeta ili pahuljama zimi, Silesian Park je jedno od najfinijih mjesta u Evropi za šetnju i raznovrsne aktivnosti pod vedrim nebom.

Ovo je sjajno mjesto za zabavu. Tu se takođe nalaze zoo vrt, planetarijum, rekreativni i sportski objekti.

Monsanto je šumsko područje usred glavnog grada Portugala, Lisabona.

Stanovnici ovog grada mogu biti zaista ponosni na to što je ovo najveća urbana zelena površina sjeverne Evrope.

Površina parka je brežuljkasta, pa se zahvaljujući tome pruža i prelijep pogled na zaliv i most “April 25” koji je jednako lijep kao i most Golden Gejt u San Francisku.

Ovaj uređeni šumoviti kraj je sjajno mjesto za tihe šetnje i odmor u prirodi jer za razliku od ostalih u ovom parku nema uobičajene turističke gužve. Područje je veoma popularno po kampovanju, a to nije iznenađujuće jer park dosta podsjeća na šumu.

Urban Park of Vienna (bečki gradski park). Duž rijeke Dunav nalazi se bečki gradski park. Dio njega je i veliki zabavni park Prater.

Pored bujnog zelenila, staza za šetnju i odmor, bečki gradski park je poznat i po zabavnim atrakcijama.

Koje mjesto bi bilo prikladnije za Ferisov točak osim samog Beča?

Ovo je odlično mjesto za trčanje i biciklizam, jer postoji dosta dugih i ravnih staza, a dužina parka je 4.5 km

Margaret Island (Ostrvo Margaret) nalazi se u sred vode Dunava, Ovo je biser mađarske prijestonice Budimpešte.

Guste krošnje na ovom predivnom ostrvu ukrštaju više staza za šetnju koje su omiljeno mjesto kako za stanovnike tako i za goste u Mađarskoj, pogotovo tokom ljetnjih, vrelih dana. Dužina ostrva je 2.7 km.

Gostima na ostrvu su na raspolaganju restorani, biciklističke staze, sportski objekti i mnoge vodene aktivnosti. Smatra se da je ostrvo Margaret najbolje mjesto za šetnju i rekreaciju.

Izvor: ekopark.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content