Izvor: RTCG

Posljedice klimatskih promjena sve više osjećamo. Postavlja se pitanje kakav će uticaj imati na godišnja doba. Svjedočimo periodima sa više ne tako jasno definisanim godišnjim dobima. U prilog tome ide i trenutno toplije vrijeme na koje nijesmo navikli čak ni u Podgorici. I na sjeveru su oboreni rekordi. Iako je zima bila blaga i bez padavina u Elektroprivredi Crne Gore kažu da je nivo akumulacionih jezera iznad nivoa.

Kalendarski, proljeće je tek počelo, ali je temperatura ljetnja.

“Ako pogledamo januar i februar, topliji u odnosu na prethodnu godinu, mart najtopliji, a april, prvih 11,12 dana imali temperature preko 25 stepeni ili do 25 što govori da su ljetnji dani”, kazala je Mirjana Ivanov, meteorološkinja HMZCG.

To potvrđuju i oboreni rekordi čak i na sjeveru.

“U pojedinim gradovima postignuti rekordi 29,6 Podgorica, Pljevlja 28,1, Žabljak 22,1”, kazala je Ivanov.

Nivo voda u Crnoj Gori, uprkos nedostatku kiše i snijega, nije zabrinjavajući.

Kako će biti tokom ljeta, upitno je. No, na trenutne prilike ne utiču samo klimatske promjene, već i nebriga ljudi. Da uništavamo bogat vodni potencijal, objašnjava i hidrolog.

“Nemamo svijest o očuvanju izvora i prirode. Nekontrolisana sječa šuma doprinose da se stanje pogoršava, kad je veliki pokrivač, šumski pokrivač, koliki god da je snijeg, zadržava vodu i ravnomjerno zadržava a kad ogolimo sve će da sjuri i da nestane”, kazao je hidrolog Golub Ćulafić.

Za sada su u Elektroprivredi zadovoljni hidrološkom situacijom, iako je lošija 15 odsto u odnosu na prošlu godinu. Prije sedam dana Termoelektrana Pljevlja je isključena zbog remonta, ali ne brinu.

“Stanje akumulacija je više nego zadovoljavajuće u pv 60 preko plana, dok u jezerima Perućica, Krupac i Slano nekoliko procenata iznad očekivanih, imamo sigurnost i pouzdanost spremnosti pogona da će se nadoknaditi dio nedostajučih usljed isključnja Termoelektrane Pljevlja”, kazao je Bojan Đordan iz EPCG.

A kakvo nas ljeto očekuje još se ne zna, jer se dugoročna prognoza tek priprema. I dok već u aprilu čekamo zahlađenje, priroda je pokazala svoje ćudi, pa je i bagrem procvjetao prije vremena.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content