Zaključana vrata Doma kulture Bar sačekala KUD „Jedinstvo“ i „Habaneru“

„Od 2010 godine plesni klub je svakog mjeseca, i kad je radio i kad nije radio uredno plaćao mjesečne troškove iz prvobitnog ugovora. Iako je ugovor istekao 2010. uplate su nastavljene sve do danas.. Ko je tu napravio grešku slučajno ili namjerno, javnost će biti upoznata.. A sve ovo dokumentovano ću potvrditi. Prostor nismo nikad koristili besplatno. Ovako je moralo biti kad nemate vremena da čujete našu jednostavnu molbu“, poručila je Nikolić.

Ispred Doma kulture Bar, foto: Habanera

Članove i plesače kultno umjetničkog društva „Jedinstvo“ i plesne škole „Habanera“ sinoć su sačekala zaključana vrata Doma kulture Bar u kojem održavaju treninge.

Naime, ponedeljak i utorak su neradni dani za Dom kulture Bar, a to važi za sve zaposlene pa tako nije imao ko da „Jedinstvo“ i „Habaneru“, uvede u prostorije. Uprkos tome, kako kažu iz ove dvije plesne škole, do sada nije problema i uredno su vodili treninge i probe ovim danima.

Jovana Marković, trenerica u „Habaneri“, za Zumiraj je kazala da su sinoć naišli na krajnje neprijatnu situaciju. Objasnila je da su zvali rukovodstvo Doma kulture ali da im je rečeno da im te noći niko ne može otvoriti vrata.

„Mi smo tu od 2010. godine i uredno plaćamo mjesečni zakup prostora, a postojimo ukupno 25 godina. Ne znam zašto smo na udaru i zašto nam ne dozvoljavaju da plešemo“, rekla je Marković.

Ona je dodala da je ovo sramota za Bar, njihovu opštinu i lokanu upravu, ali najviše za Kulturni centar.

Marković je objasnila da je sinoć veliki broj roditelja koji je djecu doveo na trening, ostao ispred zgrade Doma kulture u želji da dobiju neko objašnjenje za ovakvo postupanje, ali ga od odgovornih nijesu dobili.

Grabež: Klubovi dezinformisali javnost

Direktorica Kulturnog centra Bar, Aleksandra Grabež, regaovala je na na navode Habanere i Jedinstva kazavši da su dezinformisali javnost, te da su vrata Doma kulture otvorena za sve.

„Nije tačna Informacijom da su za plesni klub „Habanera dance“ i KUD-a Jedinstvo zaključana vrata Doma kulture u Baru. Tačno je da duže od 13 godina,  bez bilo kakve naknade po osnovu zakupa plesni klub „Habanera“ ne plaća zakup prostorija Kulturnom centru, a ne koristi ih samo za obavljanje djelatnosti za koju je registrovan. Od dogovora do ugovora potrebna  je verifikacija i poštovanje istih“ naveli su iz Javne ustanove Kulturni centar Bar, a to prenosi Primorski portal.

Grabež je kazala da im je ova situacija nametnula obavezu da tu javnost, radi njenog tačnog i potpunog informisanja, kao i radi zaštite i očuvanja višedecinijskog ugleda koji uživa ova javna ustanova i zaposleni u njoj, ne samo u Baru, upozna sa sledećim činjenicama:

„U želji da doprinesemo unapređenju amaterskog-kulturno umjetničkog stvaralaštva u našem gradu, 13. septembra 2023. godine objavili smo Javni poziv za davanje u zakup dijela raspoloživog poslovnog prostora u Domu kulture, površine 85,60 m2, s obzirom da je prethodni ugovor o zakupu zaključen upravo sa Plesnim klubom „Habanera dance“ prestao da važi 01. 03. 2010. godine, a da je ovaj plesni klub nastavio  da koristi taj prostor, evo već više od 13 godina, bez bilo kakve naknade po osnovu zakupa i to ne samo za obavljanje djelatnosti za koju je registrovan.“

Nakon sprovedenog postupka, 5.10.2023. godine zaključili su ugovor o zakupu sa tim istim plesnim klubom, kao jedinim ponuđačem, kojim je u članu 2 ugovoreno da će zakupac zakupljeni prostor koristiti isključivo za obavljanje djelatnosti za koju je registrovan i to u sledećim vremenskim intervalima: ponedjeljkom i utorkom od 09.00 do 14.00, srijedom, četvrtkom i petkom od 09.00 do 14.00  i od 16.00  do 21.00, subotom i nedjeljom od 16.00 do 21.00, navodi se u saošpštenju.

Dalje, iz navedenog člana ugovora nesumnjivo proizilazi da su zakupca – Plesni klub „Habanera dance“, sinoć dočekala zaključana vrata Doma kulture upravo u skladu sa zaključenim ugovorom, s obzirom da njime nije ugovoreno korišćenje zakupljenog prostora ponedeljkom i utorkom u popodnevnim odnosno večernim intervalima.

„U odnosu na KUD Jedinstvo, ova Javna ustanova, cijeneći, poštujući i uvažavajući činjenicu da je ovo kulturno umjetničko društvo osnovano prije više od jednog vijeka i da je za sve to vrijeme čuvalo, baštinilo i očuvalo folklornu tradiciju naše opštine i postalo jedno od prepoznatljivosti našeg grada, je omogućila da raspoloživi prostor u Domu kulture koristi bez bilo kakve naknade, ne samo po osnovu zakupa, već ni po osnovu utroška struje, vode i čišćenja, s tim što je predstavnik Skupštine ovog društva upoznat da prostor jedino ne mogu da koriste ponedeljkom i utorkom u popodnevnim, odnosno večernjim terminima.

Dakle, KUD Jedinstvo su dočekala zaključana vrata Doma kulture isključivo zbog toga što su očigledno zaboravili ili zanemarili ovu činjenicu“, kazala je Grabež u saopštenju.

 Da Plesni klub „Habanera dance“ ne bi i ubuduće dočekivala zaključana vrata Doma kulture potrebno je samo da poštuju zaključeni ugovor, a KUD Jedinstvo dogovor, jer moraju biti svjesni činjenice da oni nijesu, niti mogu biti, jedini nosioci kulture u našem gradu i da ova javna ustanova u vršenju svoje djelatnosti, ima obaveze i prema drugim organizacijama koje se bave kulturno-umjetničkim stvaralaštvom u našem gradu, programskim sadržajima drugih instutucija i brojnim pozorišnim i filmskim projekcijama, poručila je.

Nikolić: Zakup smo uredno plaćali, dokumentovano ću to dokazati

Trenerica i rukovoditeljka plesnog kluba „Habanera“ oglasila se na društvenim mrežama, ispod saopštenja direktorice Kulturnog centra.

„Od 2010 godine plesni klub je svakog mjeseca, i kad je radio i kad nije radio uredno plaćao mjesečne troškove iz prvobitnog ugovora. Iako je ugovor istekao 2010. uplate su nastavljene sve do danas.. Ko je tu napravio grešku slučajno ili namjerno, javnost će biti upoznata.. A sve ovo dokumentovano ću potvrditi. Prostor nismo nikad koristili besplatno. Ovako je moralo biti kad nemate vremena da čujete našu jednostavnu molbu“, poručila je Nikolić.

KUD Jedinstvo: Ovo je udar na kulturu

Na svojim društvenim mrežama oglasilo se i KUD „Jedinstvo“.

Kako bi javnost do kraja bila objektivno informisana o lagano neprijatnim dešavanjima na relaciji Kulturni centar Bar – KUD “Jedinstvo” Bar, oni su kazali da imaju potrebu naglasiti da “Jedinstvo” punih 113 godina poštuje sve dogovore i aktivno djeluje u oblasti kulture bez mrlje.

„Činjenice govore i to da u objektu Doma kulture djelujemo od njegovog osnivanja pa do danas. Na korišćenje su nam tih davnih godina date mnoge prostorije koje smo kao savjesni držaoci sačuvali i održavali kao dobri domaćini. U nekoliko navrata smo iste adaptirali i renovirali, a odmah po tom iste vraćali Kulturnom centru“, kazali su u izjavi.

U poslednjoj takvoj situaciji, kako kažu, povukli su se u prostorije koje i danas koriste, u njih uložili preko 10 hiljada eura i pristali da samo njih koriste jer posjeduju zaseban spoljnji ulaz.

„Moramo pomenuti i to da posljednju deceniju radimo u istim terminima sa svim sekcijama, što je od posebnog značaja za kvalitetan i posvećen rad i ne možemo pristati da nam privremeni VD upravnika Doma kulture diktira tempo rada pod izgovorima da smetamo programima koji su fizički dislocirani u odnosu na naše prostorije“, saopštili su iz KUD-a.

Za kraj, oni su pozvali upravu da postigu dogovor jer da bi se poštovao on mora postojati. Pozvali su upravu da im vrate ključeve od spoljnjih vrata i da produže Sporazum o korišćenju predmetnih prostorija, kako ne bi nekoliko stotina djece i mladih zavisili od volje pojedinca, konkretno VD upravnika Doma kulture, kojem mandat nije ni počeo, a već se privodi kraju,  „jer kako da upravlja neko ko nije sposoban da obezbijedi jednu osobu, od tolikog broja zaposlenih, da otključa ova teška vrata“, poručeno je iz „Jedinstva“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content